23948sdkhjf

Strømtyveri: Københavnerne fusker med elforbruget for millioner

En magnet på el-måleren eller en klemme på ledningen, så strømmen ikke føres hele vejen op til måleren.

Det er nogle af eksemplerne på, hvordan folk snyder med elmålerne for at spare på elregningen.

Alene sidste år behandlede Dong 400 sager om tyveri af strøm og udskrev i den forbindelse regninger for ni millioner kroner i københavnsområdet, skriver DR København.

Strømtyveriet er både ulovligt og farligt, lyder det fra Dansk Energi.

- Det er tyveri, nøjagtig ligesom butikstyveri, og så løber folk en betydelig personlig risiko. Man risikerer simpelthen at blive slået ihjel, når man roder med sådan nogle elinstallationer, siger teknologidirektør i Dansk Energi, Jørgen Christensen.

Tyveriet går især ud over de andre el-kunder i elselskaberne.

- Alle andre el-kunder skal være med til at dække det tab, som sker i kraft af, at nogle enkelte snyder, siger Anders Vikkelsø, teknisk direktør i Radius Elnet - Dong Energys elforsygningsnet.

Udover de private el-kunders fiflerier, ser man også en del el-tyveri fra skunklaboratorier og spillehaller, som får hjælp fra organiserede kriminelle.

- Skunklaboratorierne bruger meget store energimængder. Derfor har de kriminelle typisk lavet en separat tilkobling ude i kabelskabet, der gør det muligt at stjæle strømmen, siger Jørgen Christensen.

Netop nu ruller el-selskaberne over hele landet nye fjernaflæste målere ud, hvor der er magnetalarmer, der opdager de metoder, der ellers har været brugt til at snyde.

Det betyder, at det bliver langt svære at sjæle strøm fremover, siger Jørgen Christensen.

- I takt med, at vi får udryddet de her elmålere, så vil problemet blive mindre. Men vi er lige nu i en overgangssituation, hvor vi fanger nogen, der har lavet snyd igennem længere tid, siger Jørgen Christensen.

Ikke tilfældet i fjernvarmen

Snyd med el-måleren er altså noget energiselskaberne har kæmpet mod i årevis. Det problem tumler man ikke med i fjernvarmesektoren. For her kan det nemlig ikke lade sig gøre at fifle sig til en lavere varmeregning.

- Modsat el, der kun kommer ind i huset, så ryger der jo også noget tilbage fra husstanden til fjernvarmenettet. Der er både fremløb og tilbageløb. Og så snart der er en afvigelse på 15%, går der en alarm hos fjernvarmeselskabet, lyder forklaringen fra Dansk Fjervarme.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094