23948sdkhjf

Slut med udskylning af kaverner

Natur- og Miljøklagenævnet har stadfæstet sin dom fra maj og afgjort, at Energinet.dk ikke længere må foretage udskylninger af sine kaverner i gaslageret Ll. Thorup og efterfølgende lukke vandet ud i Limfjorden, som man hidtil har gjort. 

Det efterlader Energinet.dk i en problematisk situation – Kaverne nummer TO6 er nemlig fyldt op med vand - helt nøjagtigt 500 millioner liter vand.

På spørgsmålet om, hvad Energinet.dk nu gør med kaverne TO6 og vandet, svarer afdelingsleder ved gaslageret Ll. Thorup Allan Therkelsen fra Energinet.dk:

- Ja, det er et godt spørgsmål. Vi havde jo en klar forventning om at afgørelsen i Natur- og Miljøklagenævnet ville gå vores vej, siger han.

Vejen til afgørelse

Energinet.dk har siden 2001 haft tilladelse til at anvende vand fra Limfjorden til udskylningen af sine gaslagre i forbindelse med renovering af kavernerne for igen at lukke det ud i fjorden efter endt renovering.

- Når vi skal renovere en kaverne, kan det kun gøres ved at få gassen ud og fylde kavernen op med vand. I 2011 og 2014 har vi kørt et pilotprojekt med kaverne TO8. I den forbindelse fik nogle skærpelser i december 2014, men samtidig fik vi grønt lys til at gå videre med stage 2 – og det begyndte vi så på. I december 2015 afsluttede vi renoveringen af kaverne TO9 og vi gik i gang med renoveringen af TO6 i maj måned i år, fortæller Allan Therkelsen.

Med udgangen af maj-måned kom så den første afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet.

- Afgørelsen i maj havde opsættende virkning. Vi måtte derfor ikke udlede vandet fra kaverne TO6, så længe sagen kører. Derfor kunne vi ikke som planlagt lede vandet ud igen og nu har vi altså fået den her afgørelse om, at vi slet ikke må udlede vandet, siger Allan Therkelsen.

Stor undren

Når Allan Therkelsen ogEnerginet.dk sidder en anelse forundrede tilbage, så er det fordi man slet ikke havde regnet med, at sagen ville falde ud til den side.

-  Vi må ikke udlede vandet, fordi det ifølge Natur- og Miljøklagenævnet er tale om spildevand. Men der er tale om vand indeholdende 2 millioner år gammelt ursalt. Det er naturskabt ikke menneskeskabt, siger Allan Therkelsen.

Han oplyser at kavernen som den står nu – fyldt med vand - ikke er meget værd.

-  Lige pt. har den en værdi på 0 kroner, men en anlægsværdi på en kvart milliard.

 Overvejer næste skridt

I forbindelse med klageafgørelsen skriver Natur- og Miljøklagenævnet, at der inden for de kommende 6 måneder vil være mulighed for at klage over afgørelsen.

- Som sagt så læser vi på sagen og overvejer hvad vi skal gøre. Eneste reelle mulighed er en civil retssag eller en paragraf 9-sag, siger Allen Therkelsen.

Og når det kommer til vandet i kavernen:

-  Som det er nu så får vandet kavernen til at krympe. Vores eneste mulighed for at få vandet ud og væk er ved at behandle det som spildevand, som vi skal betale en hulens masse penge for at komme af med, slutter han.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125