23948sdkhjf

Biogas er nødvendig for dansk konkurrenceevne og økonomi

Biogassen har i den seneste tid fået kritik for at være dyrere og få mere tilskud end andre vedvarende teknologier såsom vind- og solenergi. Derfor er der mange, der stiller sig spørgende overfor, om vi har behov for biogassen.

Det enkle svar er ja, der er behov for den – biogassen spiller en afgørende rolle i fremtidens energisystem, konkurrenceevne og økonomi.

Indledningsvist er det vigtigt at minde om, at de aktuelle tilskud til vedvarende energi kan reduceres, når de fossile energipriser pålægges den CO2-pris, der forventes at følge af implementeringen af aftalen fra COP21 i Paris.

Vi skal naturligvis bruge vores tilskudsmidler med omtanke og med blik for at få mest omstilling for pengene. Tilskuddet handler ikke alene om kr./kWh energiteknologierne imellem, men også om teknologiernes øvrige bidrag til dansk erhvervsliv og økonomi, og der er nogle energibehov, som ikke umiddelbart kan erstattes med andre VE-kilder end biogas.

Der er i dag ikke et økonomisk bedre alternativ end biogas til en grøn omstilling af den tunge transport eller til industriens højtemperaturprocesser. Biogassen er derfor tiltænkt en væsentlig rolle i det fossilfri energisystem i forhold til at dække industriens behov og som brændsel til den tunge transport. Herudover kan biogas lagres i naturgasnettet og dermed understøtte en energiforsyning domineret af svingende elproduktion fra sol og vind.

Biogas er dog mere end blot gasproduktion. Den markante reduktion af lugt fra udbringning af gylle, den højere gødningsværdi af den afgassede gylle og lettere håndtering er anerkendte værdier, men de indgår ikke i afregningen for biogas. Biogassen styrker dermed landbrugets konkurrenceevne gennem genanvendelse af næringsstoffer fra landbrug og organisk affald.

Det er biogassens samspil med en energiforsyning domineret af el fra sol og vind og muligheden for at udnytte vores biomasser endnu bedre, der berettiger støtten til biogas som sikring af fremtidig konkurrenceevne og økonomi.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093