23948sdkhjf

Aalborg Universitet åbner topsikret laboratorium

En særligt afskærmet bygning skal beskytte forskerne på Aalborg Universitet mod eksplosive kortslutninger ved dødbringende høj elektrisk spænding.
Aalborg Universitet indviede mandag den 14. november et nyt laboratorium i en særligt afskærmet bygning.

Den sølvskinnende bygning på campusområdet i Aalborg Øst er specielt opført til at rumme det nye MV lab (Mellemspændingslaboratoriet), som kan bruges til at teste effektelektronik til fremtidens store havvindmøller under forsvarlige forhold. Højere spænding baner vej for komponenter med mindre effekttab og lavere vægt.

- Hvis vi får en dårligt designet enhed til test i laboratoriet, og den sprænger i luften, skal vi være sikre på, at det sker på en måde, så vi bare kan lukke røgen ud, feje gulvet og lave et nyt design, siger professor Claus Leth Bak fra Institut for Energiteknik, som sammen med underleverandører har stået for det tekniske design.

Inde i bygningen er der et fuldt afskærmet og eksplosionssikret testrum og et kraftigt vandbaseret kølesystem. Forskerne kan styre og følge forsøgene fra et særskilt kontrolrum.

Fakta
• Mellemspændingslaboratoriet (MV lab) er et 20 kV nettilsluttet, trefaset effektlaboratorium. Faciliteterne inkluderer to testfelter, hvor der valgfrit kan anvendes 20, 10, 6 eller 3 kV og 2 MVA, samt to testfelter, hvor der valgfrit kan anvendes 0,69 eller 0,4 kV og 800 kVA. Desuden er der 300 kW vandbaseret kølekapacitet, et fuldt afskærmet og eksplosionssikret testrum med et gulvareal på 60 m2 og 6 m lofthøjde samt et separat kontrolrum.

• Forsyningsselskabet HEF NET (nu Eniig) har stået for elektrisk design og konstruktion ud fra AAU’s specifikationer, mens ABB Energy har leveret to specialdesignede MV omformere til laboratoriet. Begge selskaber og deres folk får masser af ros fra energiforskerne for udvist støtte, hjælpsomhed og opfindsomhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078