23948sdkhjf

Første spadestik til rekordstort biogasanlæg i Korskro

Flere storskala-anlæg er på vej.

Efter lang tids forarbejde og et par op og nedture kan Nature Energy og leverandørforeningen Sydvestjysk Biogas endelig stikke spaden i jorden til, hvad der bliver Danmarks største biogasanlæg: Nature Energy Korskro.

Det sker i dag på Lunde Hovedvej 51 i Korskro ved Esbjerg.

Mere af end på

Forud er gået en periode, hvor anlægget har været mere af tegnebrættet end på. Men i september vejrede adm. direktør Ole Hvelplund morgenluft.

- Vi har nu to tredje dele af det antal dyreenheder som det oprindelige anlæg krævede. Så nu tror vi på, at vi kan bygge et anlæg, der er to tredjedele så stort, fortalte Ole Hvelplund dengang til Energy Supply.

Dengang håbede Ole Hvelplund at man kunne komme i gang med byggeriet i løbet af november, således at den eksisterende VVM kunne anvendes.

Og netop i dag indfries Ole Hvelplunds forhåbninger, når han stikker spaden i jorden. 

Anlægget, der tages spadestik til, bliver rent faktisk større, end det anlæg man havde i støbeskeen i 2012, men mindre end det, der var på tegnebrættet, da optimismen omkring dyreenheder var størst.

-  Det allerførste anlæg, der blev projekteret i 2012 lå omkring 650.000 ton. Senere justerede man op til at kunne tage knap 1 mio. ton. Det tal er nu landet på 710.000 ton, oplyser Nature Energy.

 Armene over hovedet

Landmændene i Danmarks mest husdyrtætte egn får sammen med Nature Energy realiseret det enorme potentiale for biogas, der er i området.

- Vi har armene helt oppe over dette projekt. Det er Danmarks største biogasanlæg, men endnu vigtigere er det, at det er endnu et stort anlæg. Nature Energy har en klar målsætning om at få bygget mange, ens storskalaanlæg, så vi får effektiviseret biogasproduktionen, og så samfundet får mest grøn værdi for pengene. Vi skal have de her anlæg ud og ligge i hele landet, så vi kan komme væk fra forbrænding af organisk affald og få sat turbo på en effektiv og bæredygtig omstilling af vores affaldsbehandling herhjemme. Korskro er et stort og vigtigt skridt i den retning, og vi glæder os til sammen med leverandørerne at få sat anlægget i gang, lyder det fra en begejstret Ole Hvelplund.

Nature Energy har siden august 2015 kunnet åbne gashanerne til fire moderne anlæg og arbejder i år videre med anlæg i bl.a. Brande, Blans og Videbæk

 Gylle & dybstrøelse

Biogasanlægget  skal behandle 710.000 ton affald fra industri, detail og landbrug om året. Det vil dog primært være baseret på biomasse fra landbruget i form af gylle og dybstrøelse.

Anlægget i Korskro står klar til drift i foråret 2018 og sammen med de andre Nature Energy-anlæg vil der på det tidspunkt sendes 22 mio. kubikmeter biogas ud i gasnettet hvert år. Det svarer til halvdelen af hele det fynske naturgasforbrug eller forsyning af 45.000 privatboliger eller 2.000 bybusser med grøn energi.

Selvom man i dag tager første spadestik er de forskellige entrepriser omkring bygninger, maskiner og materiel stadig i udbud. Lige pt. er eneste firma på stedet det lokale Benny Andersen A/S, der er i gang med jordarbejdet.

Investering på 230 millioner

Der investeres ca. 230 mio. kroner i biogasanlægget i Korskro.

Med som investor er Danmarks Grønne Investeringsfond og Korskro er det første biogasanlæg, fonden har finansieret.

- Vi finansierer projekter, som bidrager til den grønne omstilling, og som har en sund økonomi. Begge dele lever biogasanlægget ved Korskro til fulde op til. Bioøkonomi er et vigtigt fokusområde hos os, og vi er derfor glade for, at vi nu kan finansiere vores første biogasanlæg. Vi ser meget frem til at følge både etableringen og den efterfølgende drift, siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Anlægget blev i 2012 del af et RealDania-støttet projekt, der skal vise, hvordan biogasanlæg, arkitektur og landskab kan tænkes sammen, og Korskro-anlægget fik derfor tilnavnet: ”Danmarks smukkeste biogasanlæg”.

 

Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125