23948sdkhjf

Her er vinderen af Kriegers Flak

Havmølleparken bliver rekordbillig.

Vattenfall har i dag vundet retten til at bygge Kriegers Flak, der bliver Danmarks hidtil største havmøllepark. Det vindende bud er på 37,2 øre pr. kWh – den laveste pris på havmøllestrøm i verden.

Kriegers Flak, som skal stå klar til drift i 2022, vil blive Danmarks største havmøllepark med kapacitet til at levere bæredygtig strøm til omkring 600.000 danske husstande – svarende til mere end 20 procent af alle danske husstande.

- Dette er en rigtig god nyhed. Ikke bare for os, men for hele Danmark. Først og fremmest kommer danske forbrugere og erhvervsliv nu et stort skridt nærmere en fossilfri fremtid på en omkostnings-effektiv måde. Og samtidigt åbner opførelsen af denne store vindmøllepark i Østersøen nye, spændende muligheder for den dygtige danske vindmølleindustri – et vigtigt udstillingsvindue for topmoderne teknologi de kommende år, siger Ole Bigum Nielsen, landechef, Vattenfall Danmark.

Vattenfall regner med at skulle investere 1,1-1,3 mia. euro (8,1-9,9 mia. kr.) i projektet.

Ifølge modelberegninger vil en 600 MW havmøllepark som Kriegers Flak skabe flere end 9.000 arbejdspladser hen over anlægsfasen. Dertil kommer i størrelsesordenen 100 permanente arbejdspladser, når parken sættes i drift.

 To vindmølleparker for ens pris

Ole Bigum Nielsen forventer, at vinderprisen på Kriegers Flak vil bane vej for opførelsen af de kystnære møller, som også er en del af energiaftalen fra 2012.

- Vores rekordlave bud på Kriegers Flak er ca. 59% procent lavere end det loft på 90 øre pr. kWh, som politikerne fastlagde i 2012, ligesom vores vinderbud på de kystnære møller også lå markant under det fastsatte prisloft. Det betyder, at Danmark nu har mulighed for at realisere to vindmølleprojekter i hver sin ende af landet til, hvad der oprindeligt ville have været én parks pris. Tilsammen drejer det sig om vedvarende energi til i alt 1 mio. husstande, og det bringer Danmark et stort skridt nærmere uafhængigheden af fossile brændsler, siger Ole Bigum Nielsen.

Vinderbuddet på Kriegers Flak betyder, at Vattenfall nu kan indlede projektering i et 132 km2 stort område i Østersøen, der er dedikeret til vindenergi; et tysk, et svensk og et dansk område. Vattenfalls vinderbud omfatter den danske del af Kriegers Flak.

 

Artiklen er en del af temaet Kriegers Flak.

Kommenter på artiklen (5)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125