23948sdkhjf

Dansk-tysk selskab opstiller vindmøller i besat ørkenområde

Det kan være brud på folkeretten, mener tidligere juridisk rådgiver for FN om vindmølleanlæg i Vestsahara.

Enorme vindmølleparker i ørkenen og verdens største sammenhængende solcelleanlæg skal gøre Marokko til Afrikas pioner inden for vedvarende energi.

Men ifølge en rapport fra Western Sahara Ressource Watch vil op mod 26 procent af Marokkos vedvarende energi i 2020 komme fra anlæg i det omstridte Vestsahara, som Marokko har besat siden 1976.

Blandt de største leverandører er det dansk-tyske selskab Siemens Wind Power.

Det skriver Information.

Sammen med et italiensk og et marokkansk selskab skal Siemens Wind Power bidrage til to store vindmølleparker i Vestsahara.

Anlæggene møder kritik fra flere sider. Ikke mindst fra Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne.

- Anlæggene risikerer at forlænge besættelsen af Vestsahara. Marokko lokker udenlandske virksomheder til at investere i den her sektor for at legitimere dets tilstedeværelse i området, siger Lahcen Dalil til Information.

Han er leder af den saharawiske ngo, The Association for the Monitoring of the Ressource and for Protection of the Environment.

- Indtægterne fra investeringerne finansierer så besættelsen og styrker kun den marokkanske økonomi, tilføjer Lahcen Dalil.

Kurt Mosgaard, der er tidligere chef for FN's mission i Vestsahara, er enig.

- En udbygning af området - inklusiv med vindmøller - gør det vanskeligere at opnå en fredelig løsning, da det bliver vanskeligere at give slip på et område, som Marokko har investeret betydelige midler i, siger han til Information.

Tidligere øverste juridiske rådgiver for FN Hans Corell mener, at anlæggene kan stride mod folkeretten. Specielt hvis ikke man sikrer, at Vestsaharas folk får gavn af vindenergien.

Siemens Wind Power mener, at projektet ikke "strider mod gældende lov", lyder det i en officiel udtalelse fra virksomheden.

Derudover har Siemens vurderet projektet, ud fra om det overholder "retten til selvbestemmelse under alle andre menneskerettigheder anerkendt at international lov", tilføjes det.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.209