23948sdkhjf

Nu tages første spadestik til økologisk biogas

Energiselskabet Nature Energy og Axel Månsson, der står bag et af landets største frilandsgartnerier med økologisk produktion, kan nu sætte spaden i jorden til det økologiske biogasanlæg Nature Energy Månsson ved Brande.

Nature Energy har inden for 14 måneder idriftsat ikke færre end 4 biogasanlæg. Når spaden stikkes i jorden 2. november i år bliver det til selskabets første og største økologiske anlæg med tilslutning til naturgasnettet.

150.000 ton husdyrgødning, økologisk kløvergræs og grøntsagsrester vil fra juli næste år blive omdannet til økologisk baseret biogas til op mod 3.600 boliger samt næringsrig gødning til økologisk dyrkede marker.

Administrerende direktør i Nature Energy Ole Hvelplund ser frem til at realisere det store øko-anlæg:

- Biogas er allerede grøn. Og den økologiske biogas er endnu grønnere, hvis vi tager hele regnestykket med. Biogasproduktion har den fleksibilitet, der skal til for at understøtte udviklingen af vedvarende energi bredt i Danmark, og det er vigtigt, vi hele tiden tænker skala og synergier ind, så vi får mest grøn værdi for pengene både hos leverandører og forbrugere. 

Biogas og økologi – et godt makkerpar

Det økologiske biogasanlæg, placeres tæt på Axel Månssons produktion i Brande. Og Månsson ser frem til at aftage den afgassede biomasse fra anlægget, der er eftertragtet gødning til hans produktion af økologiske løg, kål og salater.

- Vi oplever en markant stigende efterspørgsel på de økologiske produkter. Både herhjemme og fra udlandet. Vi skal hele tiden have øje for både bæredygtigheden og effektiviteten i vores produktion – også når vi skruer op for tempoet. Den økologiske gødning, vi får fra biogasanlægget, er et vigtigt redskab til at nå vores mål. Den er effektiv og har høj hygiejnefaktor, og så er den endda produceret på vores eget affald. Det er en god tanke.

Det cirkulære princip vinder også gehør hos de økologiske brancheorganisationer. 

- Biogas og økologi er et rigtig godt makkerpar. Afgasset biomasse giver højere udbytte, er nemmere at optage for planterne og reducerer bl.a. udvaskning af kvælstof til vandmiljøet. Den økologiske gødning er en knap ressource, men i makkerskabet med biogas kan de økologiske landmænd blive selvforsynende med en lang række næringsstoffer, producere flere økologiske produkter og samtidig bidrage til energiproduktion, siger Michael Tersbøl fra ØkologiRådgivning Danmark.

Byggestart forude

I september i år kom det endelige ”go” fra myndighederne, og 5. oktober kunne parterne skrive kontrakt med Hans Jørgensen & Søn samt Renew Energy om levering af anlægget, og her hedder det samstemmende fra de to administrerende direktører Dirk Voss og Lars B. Holm:

- Vi er utrolig stolte af den tillid Nature Energy Månsson viser os ved at lade os opføre et nyt og topmoderne biogasanlæg ved Brande. Her stilles store krav til kvalitet og intelligente løsninger. Og det er vi naturligvis parate til at levere på som team. 

Der afholdes 1. spadestik 2. november kl. 11.30 på byggegrunden (nabo til Grarupvej 1), 7330 i Brande.

Om Nature Energy Månsson

  • Nature Energy Månsson ejes af Axel Månsson Øko ApS og Nature Energy.
  • Behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.
  • Producerer 6 mio. kubikmeter biogas til naturgasnettet.
  • Det svarer til det årlige varmeforbrug i 3.600 husstande vha. CO2-neutral biogas.
  • Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.
  • Anlægget vil skabe 15-20 jobs på byggepladsen i anlægsperioden samt et større antal afledte arbejdspladser i lokalområdet både under og efter opførelsen.
  • I drift vil anlægget beskæftige 5-6 medarbejdere.
  • Anlægget opføres af Hans Jørgensen & Søn med Renew Energy som rådgivende part.
  • Der afholdes 1. spadestik 2. november 2016.
  • Anlægget forventes at være i drift fra juli 2017 og i fuld produktion fra årsskiftet 2017/2018
  • Der er ydet anlægstilskud fra statens biogasmidler på ca. 14 mio.kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203