23948sdkhjf

Privatisering vil bremse innovation og eksport

Regeringens planer om at privatisere forsyningssektoren er en kæp i hjulet for eksporten af den danske fjernvarmemodel og en akut trussel mod innovationen på fjernvarmeområdet.

En privatisering af fjernvarmesektoren vil medføre, at fjernvarmeværkerne ikke længere vil have incitament til at dele deres data med virksomhederne - tværtimod. Det vil samtidig blive mindre fordelagtigt at samarbejde generelt om fx udviklingsprojekter.

 Det ved vi, fordi det allerede er tilfældet i elsektoren i dag. Elsektoren er netop konkurrenceudsat, og det har resulteret i langt mindre åbenhed, end vi ser det i fjernvarmesektoren.

 Samarbejde giver større muskler

Styrken ved den danske fjernvarmemodel – især i et eksportperspektiv – er netop vores åbenhed over for hinanden, evnen og viljen til samarbejde og den fornyelse og innovation, der udspringer heraf.

 Jeg har sagt det før, men gentager gerne mig selv: Skal vi sælge den danske fjernvarmemodel på internationale markeder - hvilket der er et stort potentiale for - skal vi samarbejde og gå ud med samlede systemløsninger. Det er den eneste måde at sikre os de nødvendige ”muskler”.

 Der er stor, international interesse for den danske fjernvarmemodel, og bl.a. vi hos FleksEnergi arbejder på tiltag, der skal markedsføre modellen i udlandet. Senest har vi i forbindelse med Aalborg Universitets verdensførende konference arrangeret studieture til nordjyske fjernvarmeværker. Det har haft så massiv interesse hos de internationale deltagere på konferencen, at vi har måttet udvide programmet for at få plads til alle. Det viser, at vi sidder på en væsentlig kapital i form af innovativ teknologi og ikke mindst praktisk erfaring. Hvor ville vi være uden?

 Til fordel for alle

I FleksEnergi er netop samarbejdet mellem forskellige aktører i fjernvarmesektoren et konkret mål for vores netværksarbejde. Og det er jo ikke tilfældigt. Når vi satser så meget på at fremme samarbejdet i fjernvarmesektoren, er det ud fra en grundlæggende antagelse om, at samarbejde er til fordel for os alle - for værkerne, for virksomhederne, for varmeforbrugerne osv.

 Derfor er vi hos FleksEnergi konkret bekymrede for, at privatiseringen af fjernvarmesektoren vil vanskeliggøre produktudviklingen og innovationen hos de af vores medlemmer, der bl.a. har baseret deres forretning på tilgængeligheden af data og viljen til at samarbejde.

 Det gælder fx virksomheden EMD International i Aalborg. EMD udvikler software til energiplanlægning, som har stort internationalt potentiale, da der er tale om et af markedets absolut bedste. Softwaren er udviklet over en lang årrække og havde sandsynligvis ikke været så langt fremme uden løbende input fra forsyningssektoren i form af big data om danskernes varmeforbrug.

 Innovation forudsætter et åbent sind

Ligeledes har danske fjernvarmeværker – et klassisk eksempel er Thisted Varme - historisk vist stor villighed til at implementere nye, mere eksperimenterende eller alternative teknologier og energikilder, som har dannet basis for forskning, udvikling og erfaringsudveksling. Det er ikke sikkert, at der havde været den samme nysgerrighed til stede, hvis disse projekter var blevet vurderet ud fra en privat, investeringsmæssig betragtning, hvor overskud til aktionærerne og ikke ”hvile-i-sig-selv-princippet” havde været udgangspunktet.

 Jeg tør godt vove den påstand, at megen af den innovation på fjernvarmeområdet, som vi er særligt stolte af i Danmark i dag, aldrig var blevet til noget i en privat forsyningssektor.

 En nylig analyse fra COWI for Dansk Industri, Dansk Fjernvarme, Grøn Energi og Fjernvarmeindustrien forudser et eksportboom af innovativ dansk fjernvarmeteknologi og -rådgivning på 60 % frem mod 2025, der potentielt kan skabe 2.400 nye jobs. Men de 5 milliarder kan vi sandsynligvis godt vinke farvel til, hvis privatiseringen gennemføres. Parterne bag rapporten understreger nemlig, at det helt afgørende for at indfri potentialet er, at vi fremmer den næste generation af fjernvarmesystemer. Er det muligt i en privatiseret fjernvarmesektor? Jeg håber ikke, at vi kommer til at gøre eksperimentet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109