23948sdkhjf

Spildevand bliver til mega meget fjernvarme

Der investeres godt 60 millioner kroner i en varmepumpe.
Kalundborg Forsyning vil installere en varmepumpe for at udnytte restvarmen i spildevandet. Det bliver den største danske varmepumpe inden for spildevandsrensning i Danmark, og med varmepumpen kan spildevandet nu bruges til at forsyne fjernvarmekunder i Kalundborg.

- Varmepumpen får en varmeydelse på 10 MW. Det svarer til sommerforbruget af fjernvarme i Kalundborg, oplyser Finn Bertelsen, Projektleder og Ph.D.Cand.Scient hos Kalundborg Fjernvarme.

Varmepumpen forventes at kunne levere 80.000 MWh årligt, hvilket svarer til en tredjedel af det årlige fjernvarmeforbrug i Kalundborg.

Transformer og nye bygning
Det er Niras, der er rådgiver for Kalundborg Forsyning, og det er også dem, der har rådgivet forsyningen til at satse på varmepumpen. Med satsningen følger en udvidelse af det eksisterende pumpeanlæg.

- Varmepumpen etableres af vores spildevandsrenseanlæg, som skal lave en udbygning af pumpeanlægget, der pumper det rensede spildevand ud i Jammerlandsbugten. Varmepumpeanlægget placeres i den udvidede bygning hvor det kobles på de eksisterende spildevandsledninger. Ud over den nye bygning til varmepumpeanlægget skal der etableres en ny fjernvarmeledning, der kan lede varmen hen til den eksisterende fjernvarmetransitledning. Vi for også brug for en ny transformer, som skal stå for elforsyningen af varmepumpeanlægget, fortæller Finn Bertelsen.

60 mio. kroner
Kalundborg Forsyning har hen over sommeren haft et udbud ude vedrørende varmepumpeanlægget.

- Vi er ved at lave de sidste evalueringer over de indkomne tilbud, så vi har endnu ikke besluttet, hvem der kommer til at levere anlægget. Efter tidsplanen skal kontrakten med totalentreprenøren indgås i løbet af november 2016, oplyser Finn Bertelsen og fortsætter:

- Vi har endnu ikke den endelige pris, men den samlede investering ligger på cirka 60 mio. kr.

Anlægget forventes bygget hen over foråret 2017 og gå i drift sommeren 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142