23948sdkhjf

Dong og Bigadan sysler med millioninvestering i biogas

For godt en måned siden blev en lokalplan og en VVM-redegørelse for etableringen af et biogasanlæg på Asnæsvej i Kalundborg godkendt af Kalundborg Kommune.

Bag pågældende biogasanlæg står Dong Energy og Bigadan. De vil fremstille biogas på restprodukterne fra henholdsvis insulin-produktionen og enzym-produktionen hos Novo Nordisk og Novozymes.

Men først skal parterne lige beslutte sig for at opføre anlægget – og der er lige et par ting, der skal falde på plads, før man tager den investeringsbeslutning, oplyser Carsten Birkeland Kjær, lead press advisor hos Dong Energy.

Svar på forundersøgelser
Parterne gik allerede for et år siden i gang med at undersøge potentialet og mulighederne for at udnytte restprodukterne. Dengang fortalte Karsten Buchhave fra Bigadan, at man var startet op med laboratorietests og forsøgsanlæg, og at testresultaterne ville foreligge i løbet af 2016.

Og her hen mod slutningen af 2016 er man så småt ved at afslutte den proces.

- Vi vil snart afslutte en forundersøgelse og hvis forundersøgelsen bekræfter vores oprindelige antagelser, arbejder vi på at kunne træffe endelig investeringsbeslutning, oplyser Carsten Birkeland Kjær og tilføjer:

- Forsøgene med udredning af biomassen i et pilotanlæg har bekræftet forventningerne til gaspotentialet.

Ikke fuldskala med det vuns
Selvom stregerne til et fuldskalaanlæg er slået, og at godkendelserne er i hus, bliver det nok ikke fuldskala, man starter ud med.

- I første omgang vil der formentligt ikke blive bygget et anlæg svarende til den fulde kapacitet, som er godkendt, fortæller Carsten Birkeland Kjær.

Fuldskala-udgaven af anlægget kan behandle ca. 400.000 tons biomasse årligt. Den producerede biogas vil blive opgraderet og efterfølgende sendt ud i naturgasnettet.

Produktion i 2018
Med resultaterne fra testforløbet i hånden bliver næste skridt for Dong Energy og Bigadan at tage den endelige beslutning om at opføre anlægget.

- Hvis vi følger de nuværende planer, håber vi at kunne starte produktionen op i 2018. Men det er som sagt foreløbige planer, der helt afhænger af, hvornår vi tager beslutningen, siger Carsten Birkeland Kjær.

Dong Energy og Bigadan står til at investere et tre cifret millionbeløb i anlægget.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109