23948sdkhjf

Amerikansk elite-universitet får dansk fjernvarme

To større amerikanske fjernvarme-kontrakter er netop tikket ind hos Rambøll, der åbner kontor i Boston.
Centralt styrede varmesystemer i Nordamerika bygger primært på damp, der ofte er dyrt og usikkert i drift. Men flere og flere operatører er ved at blive interesserede i det europæiske fjernvarmesystem, der er mere fleksibelt og effektivt, har færre lækager og større muligheder for at integrere vedvarende energikilder som sol, vind og biobrændsel.

Rambøll rådgiver allerede i dag en håndfuld kunder i både USA og i Canada med at omstille til den type fjernvarme

- De gamle dampsystemer skal moderniseres, hvis man vil gøre noget ved klimaudfordringen, siger Søren Holm Johansen, koncerndirektør i Rambøll.

MIT og Cambridge som nye kunder
Rambøll har netop vundet to vigtige kontrakter, på MIT (Massachusetts Institute of Technology) og i selve Cambridge by i Boston, Massachusetts.

På MIT er Rambøll i første omgang hyret til at designe et fjernvarmesystem for den vestlige del af campus sammen med en amerikansk lead-partner, Vanderweil Engineers. I Cambridge skal der laves en stor overordnet fjernvarme- og bæredygtigheds-masterplan for hele byen.

- Det er to meget vigtige kontrakter, der hjælper os til at få et solidt fodfæste på det amerikanske energimarked, siger Jens Ole Hansen, global markedsdirektør for Energi-divisionen i Rambøll.

Rambøll laver også design af et opgraderet fjernvarme og -køling netværk for Sheridan College in Ontario, Canada – og deltager i lignende projekter i byområder i St Pauls, Minnesota og Bridgeport, Connecticut.

Derudover er Ivy League-universitetet Dartmouth i New Hampshire ved at omstille sit fjernvarmesy-stem. Her leder Rambøll et vedvarende energi-studie for universitetet, der har opstillet bæredygtighedsmål, og som har potentiale til at reducere sin CO2-udledning med op mod 80 procent med denne type grøn omstilling.

Satser på progressive byer
I Europa er der typisk offentligt ejerskab til veje og andre byområder – hvilket gør det lettere at beslutte og implementere fjernvarme end i USA, hvor privat ejendomsret til disse arealer kan være en barriere. Rambøll har således haft en strategi om at fokusere på universiteter - hvor ejerskabet er mere centraliseret - samt progressive byer. Det er den strategi, der nu har haft succes i Cambridge.

- Vi er nu så sikre på potentialerne på dette område, at vi 1.1.2017 åbner et nyt kontor i Boston med fokus på energirådgivning, siger Jens Ole Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157