23948sdkhjf

Nu åbner Sønderjysk Biogas for hanerne

Mandag den 26. september bliver der taget hul på et nyt kapitel i Danmarks grønne omstilling, når Sønderjysk Biogas officielt åbner for hanerne.

Anlægget vil omdanne omkring 540.000 tons husdyrgødning, halm og andre organiske restprodukter til grøn energi. Sønderjysk Biogas vil årligt producere cirka 21 mio. m3 opgraderet bionaturgas, svarende til energiforbruget i 15.000 boliger eller 570 bybusser.

Biogasanlægget opføres af de to partnere E.On Danmark A/S og leverandørforeningen SBI A/S, som forsyner anlægget med gylle fra lokale landmænd.

Samarbejdet mellem energikoncernen E.On og landmændene bag SBI er et 50-50% joint-venture, som står bag anlægsinvesteringen på 250 mio. kr. Sønderjysk Biogas er medfinansieret med 48 millioner kroner i form af anlægsstøttemidler fra EU og den danske stats biogaspulje.

Biogasanlægget har skabt 50 arbejdsplader under anlægsfasen, 30-40 lokalafledte jobs og 10 permanente arbejdspladser.

7 år undervejs
Det hele begyndte i 2009, hvor 86 landmænd i lokalområdet gik sammen om at danne Sønderjysk leverandørforening for i fællesskab at skabe mulighed for opførelsen af et stort biogasanlæg i Sønderjylland. Efter nogle års forberedelser blev E.On kontaktet i 2011 og kort tid efter blev et fælles selskab stiftet.

Nu står biogasanlægget altså klar, og det vil årligt reducere Danmarks CO2–udslip med 51.000 tons, ligesom det også forbedrer landbrugets miljø- og klimaregnskab.

- Skal vi nå vores miljø- og klimamål, er det bydende nødvendigt, at vi bliver bedre til at udnytte de synergieffekter, der ligger i at omdanne restprodukter til ressourcer. Det gør vi med biogasproduktion, hvor vi bruger gylle, halm og andre restprodukter til at producere klimavenlig biogas. Derfor er det et stort og vigtigt skridt, vi nu tager, siger Tore Harritshøj, adm. direktør i E.On Danmark.

Biogas er en lavthængende frugt
Ifølge EU's 2030-klimamål skal Danmark reducere CO-udslippet fra de ikke-kvotebelagte sektorer – også kendt som biler, boliger og bønder - med 39 procent, sammenlignet med 2005-niveau. Her kommer biogas til at spille en afgørende rolle, da biogassen har en dobbelt CO2-effekt. Biogas reducerer både udslippet i landbruget, når det bliver produceret og i industri eller transporten, når det fortrænger fossile brændsler.

- Biogas har en klar værdi for samfundet. Biogas mindsker ikke kun landbrugets klima- og miljøbelastning, men i det omfang biogassen også fortrænger fossile brændsler, har biogassen en dobbelt CO2-gevinst. Derfor er det også glædeligt, at vi åbner endnu et stort dansk biogasanlæg, siger forsynings-, energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt.

Den danske biogasproduktion er endnu ikke særlig udbredt til trods for, at Danmark har enestående forudsætninger for at producere biogas i form af et vidtforgrenet natusgasnet og en stor landbrugssektor.

Selvom regeringen har et mål om at bruge op til 50% i 2020, bliver i dag kun cirka 15% af husdyrgødningen anvendt til energiformål. E.ON åbnede tidligere i år Nordjyllands største biogasanlæg, GrønGas Vrå og vil med åbningen af Sønderjysk Biogas producere knapt en femtedel af Danmarks samlede biometan-produktion.


Indvielsen finder sted mandag den 26. september på Langvej 65, 6541 Bevtoft, hvor forsynings-, energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt vil forestå den officielle indvielse kl. 13.

Der vil være åbent hus og rundvisninger fra kl. 16-19.


-mbbp

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.108