23948sdkhjf

Fjernvarmesamarbejde skal øge eksporten i Vestdanmark

Indsatsen skal give eksporten, der ellers ligger lunt med 6 mia. kr. årligt, et nøk opad.
De tre danske regioner vest for Storebælt indgår nu et samarbejde med organisationerne State of Green, Grøn Energi, DBDH og CLEAN om at udvikle værktøjer, der skal øge eksporten i fjernvarmesektoren. Samarbejdet skal sikre, at Danmark får et endnu større salg af fjernvarmeløsninger til bl.a. EU, USA og Kina, der ventes at stige med over 60% frem mod 2025.

- Det nye samarbejde skal udnytte, at Danmark har et veludbygget hjemmemarked for fjernvarme og dermed gode showcases for internationale delegationer. Det giver derfor mening at opgradere indsatsen vest for Storebælt, fordi vi netop her finder en meget høj koncentration af virksomheder, som producerer intelligente og grønne fjernvarmeløsninger, siger Jesper Koch, Analysechef i Grøn Energi.

Danmark er verdenskendt for fjernvarme
I Danmark er 64% af boligerne tilsluttet fjernvarmenettet, og tilstedeværelsen af netop det hjemmemarked betyder, at Danmark har udviklet særlige kompetencer indenfor produktion af rørledninger, termostater, kedler og mange andre fjernvarmeprodukter. Det er her, at det nye samarbejde kan bidrage til øget eksport ved at kortlægge virksomhedernes særlige kompetencer og teknologier og målrettet matche dem med internationale delegationers behov.

- Parterne vil som et første skridt kortlægge aktørerne, sikre smidig håndtering af delegationsbesøg og optimere den koordinerede indsats, så der kan sættes skub i eksporten af fjernvarmeløsninger, siger Carsten Møller, Senior Director i Clean.

- Danmark er verdenskendt for sin fjernvarme, og med denne forstærkede indsats i Vestdanmark kan eksporten, som ellers ligger lunt med 6 mia. kr. årligt, få et yderligere nøk opad, siger Direktør Lars Hummelmose fra DBDH.

Selve samarbejdet vil blive koordineret tæt med de tre regioner, Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland, for at sikre fremdrift og involvering fra både fjernvarmeselskaber og danske virksomheder:

- Vi har med dette konsortium store forventninger til at få sat mere gang i samarbejdet mellem teknologileverandører, fjernvarmeselskaber og offentlige myndigheder om modtagelse, gennemførelse og opfølgning på delegationsbesøg. Målet er, at sikre de bedst mulige rammebetingelser for at styrke eksporten, siger Henrik Brask Pedersen, Afdelingsleder i Region Midtjylland.

Stigende europæisk behov for varmeløsninger
State of Green er Danmarks officielle kanal til fremvisning af løsninger inden for energi, klima, vand og miljø, og her oplever man en øget interesse fra internationale delegationer i at lære af de danske erfaringer:

- Vi ser en stigende interesse i State of Green for effektive, grønne fjernvarmeløsninger, og er overbeviste om at dette projekt kan bidrage yderligere til det grønne vækstlokomotiv på energiområdet, siger Thomas Dahl Thellesen, Project Manager i State of Green.

Og behovet for danske fjernvarmeløsninger i især EU er meget nærværende, for hvert år importerer EU-landene energi for 500 milliarder euro, hvoraf halvdelen går til opvarmning af boliger. Det nye vestdanske samarbejde har derfor gode muligheder for at byde ind med effektive løsninger til EU-landene, som alle er under pres for at opfylde klimamål og mindske afhængigheden af importeret energi.

Samtidig kom EU i februar med en ny strategi for varme og køling, der skal sikre, at energien udnyttes mere effektivt end i dag – noget som kan øge behovet for fjernvarmeløsninger yderligere end den 60% stigning i eksporten, som industrien allerede forventer frem mod 2025.

-mbbp
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203