23948sdkhjf

750.000 til varme og køl fra havvand

SE Vækstpulje har netop sendt 750.000 kroner i retningen af Green Water Research Project, et forskningsprojekt hos Syddansk Universitet og Mads Clausen Instituttet.

- Projektet går i al sin enkelhed ud på at bruge havvand som termisk energi. Vi hiver havvand ind, og så trækker vi den termiske energi, vi har brug for, ud, fortæller projektleder Michael Sørensen fra Mads Clausen Instituttet.

En forløber på 84 KW
Green Water Research Project (GWRP) startede i 2012 som et studieprojekt, hvor man undersøgte anvendelsen af havvand som termisk energikilde via to rør, der gik fra Alssund og ind i kælderen under Mads Clausen Instituttet.

- Det blev der et ret godt studieprojekt ud af, og vi var to, der fortsatte projektet efter endt uddannelse. Siden oktober 2015 har vi haft et 84 kW anlæg stående i en renoveret staldbygning ved den kommunale bygning Hardeshøj. Anlægget er den eneste energikilde til bygningen, fortæller projektleder Michael Sørensen og tilføjer:

- Lige nu varmer det kun, men vi har en kølekreds deroppe. Den skal sættes i gang næste sommer.

Undersøger ny placering & økonomi
De mange penge fra SE Vækstpulje skal gå til at finde en mulig placering af et 5 MW-anlæg, der fra samme termiske resevoir – i dette tilfældet Als Sund – kan producere både varme og køling.

- Pengene skal kun bruges til forundersøgelsen. Ikke på udvikling. Vi skal se på en mulig placering og afdække om der er økonomi i det her, fortæller Michael Sørensen og tilføjer:

- Vi skal se på prognoserne for produktionsomkostningerne for fjernvarme ved det her anlæg. Og hvad der sker med dem, hvis vi også sælger køl. De data, vi får ud af forundersøgelsen skal jo bakke op om, at vi laver storskala. Vi har en helt klar forventning til det her. Der er nogle indikationer, der gør, at vi tror det vil kunne betale sig.

- På grund af afgifter er fjernvarmeproduktion på en teknologi, som denne, ikke konkurrencedygtig med konventionel fjernvarmeproduktion fra biomasse eller lignende. Men bliver der produceret fjernkøl kan det balancere regnskabet, og muligvis gøre det til endnu bedre forretning, forklarer Michael Sørensen

Foreløbig har Michael Sørensen et år til at finde den mest optimale placering.

- Danmark er ikke det mest ideelle sted for sådan et anlæg her. Der er ikke frygtelig mange af landets husstande, der har brug for køl. Derfor vil den mest oplagte placering for os være i nærheden af industri og erhverv, store bygninger, der har brug for både varme og køl, fortæller Michael Sørensen.

Målet er 5 MW
Anlægget som står i kælderen ved Hardeshøj er på 84 kW.

- Men målrammen er 5 MW - det kan være det bliver mere og det kan være det bliver mindre, fortæller Michael Sørensen og tilføjer at et sådant anlæg vil koste godt 30 mio. kr.

Anlægget i fuldskala på 5 MW skal fungere som et supplement til fjernvarmen i Sønderborg, men det først når forundersøgelsen har talt.

- De 30 millioner er et estimat. Det er noget forundersøgelsen skal afgøre. Også om det kan svare sig at bygge anlægget eller om effekten skal være endnu større end de 5 MW. Grundlæggende er dette et demonstrationsprojekt som skal påvise om denne form for bæredygtig energiudvinding kan lade sig gøre, slutter Michael Sørensen.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114