23948sdkhjf

Husstandsmølle-producenter føler sig glemt

De danske husstandsmølleproducenter, hvis møller er røget af positivlisten, føler sig glemt og forbigået i processen. Energinet.dk, der har udarbejdet de nye tekniske forskrifter og den nye liste, afviser kritikken.

Ansvaret for positivlisterne for små el-anlæg herunder husstandsmøller blev tidligere på sommeren overdraget Dansk Energi efter at have været i Energinet.dks varetægt. I den forbindelse blev der ændret i de tekniske forskrifter, hvilket har betydet at en række danske husstandsmøller er røget af listen.

Det drejer sig om møller fra Solid Wind Power, Cirkel Energi, HS Wind, Zenia Energi og Thy Møllen.

Læs også: Positivlisten for husstandsmøller er skrumpet

Noget af en overraskelse
Da Energy Supply fredag ringede rundt til producenterne for at høre hvordan de forholdt sig til det og den kommende 1MW-pulje til husstandsvind, blev man mødt med slet skjult overraskelse. Hverken hos HS Wind eller Cirkel Energi havde man set det komme.

- Vi er ikke blevet kontaktet. Det kommer som lidt af en overraskelse det her, lød det fra salgschef hos Cirkel Energi, Kim Bilskov.

Også hos Brancheforeningen for husstandsmøller sidder man som et stort spørgsmålstegn.

- Det er helt nyt for os det her. Der er ingen der har fået noget at vide. Vi ved ikke, hvad der foregår. Det er meget utrygt det her, siger formand Morten V. Petersen.

Høringer & Indragelse
Dansk Energi, der i dag sidder med ansvaret for positivlisterne, henviser til Energinet.dk, når spørgsmålet om, hvorvidt man har glemt at inddrage husstandsmøllebranchen i processen melder sig.

Hos Energinet.dk fortæller afdelingsleder Anders Pallesen Jensen, at det har været nødvendigt at stille nye krav til de små anlæg og indføre nye tekniske forskrifter.

- Der forventes i fremtiden mange flere små anlæg, som fylder mere i elsystemet. Det bliver svært at sikre høj forsyningssikkerhed, hvis der står tusindvis af små solcelleanlæg eller små møller, som kan udfordre elnettet. Derfor er det nødvendigt at stille nye krav, der passer til de anlæg, fortæller han og tilføjer:

- Disse nye krav er i øvrigt blevet besluttet efter høringer og med inddragelse af branchen: Dansk Energi, Brancheforeningen af Husstandsvindmøller, Solcelleforeningen m.v. efter en stribe grundige arbejdsmøder.

Ikke helt enige
Husstandsmøllebranchen har ifølge Energinet.dk haft alle muligheder for at melde ind i forbindelse med de afholdte høringer. Det er dog ikke en situation, man i hustandsmøllebranchen kan nikke genkendende til.

- Det passer ikke. Det ville være meget naturligt at inddrage os. Vi har prøvet at komme ind i processen for at være med til at tilrettelægge den fremtidige strategi for husstandsmøller, men vi har ikke haft den mulighed, siger Morten V. Petersen.

Han bakkes op af salgschef Kim Bilskov fra Cirkel Energi.

- Der er ikke nogen der har henvendt sig til os. Vi er ikke inddraget direkte i noget. Det, som undrer os rigtig meget, at man ikke lige har sagt: Fint nok nu har vi tænkt os at pille jer af listen, hvis ikke i kan leve op til de her krav. Det er noget mærkeligt, at rykke folk af listen uden overhovedet at sende en besked, siger han til Energy Supply.

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14