23948sdkhjf

Hofor rejser tre nye vindmøller i Lemvig Kommune

Tre gamle møller i Nees Vest er pillet ned for at give plads til de nye, mere effektive møller, der tilsammen vil producere cirka 21.000 MWh CO2-neutral strøm om året svarende til elforbruget i ca. 5.250 husstande.

- Mindst 30 pct. af det endelige energiforbrug skal i 2020 bestå af vedvarende energi. Der er derfor god fornuft i at erstatte ældre møller med nye, mere produktive typer. Og de tre nye vindmøller vil levere et godt bidrag til opfyldelse af Danmarks målsætning om mere vedvarende energi, siger Jesper Pedersen, chef for Hofors vindafdeling.

Lokalt medejerskab
Vindmølleprojektet er udviklet i tæt samarbejde med lokale borgere og lodsejere, som også tilbydes medejerskab af de nye møller.

- Tanken er, at lokale borgere skal have mulighed for et direkte medejerskab i møllerne, som jo kommer til at stå i deres område, siger Jesper Pedersen.

20% af projektets kapacitet bliver tilbudt lokale borgere, som i et nystiftet vindmøllelaug kan blive med ejere af møllen. Borgere bosat i en radius på 4,5 kilometer fra møllerne har fortrinsret til at købe andelene, som koster 3.400 kroner per styk. Salget af andele gik i gang i juli måned, og det er stadig muligt at købe andele.

Parat til at snurre i september
Selve anlægsarbejdet blev påbegyndt i juni måned, hvor fundamenterne blev støbt. Her primo august ankommer så de første vindmølledele, og allerede ved udgangen af august måned forventer bygherren Hofor, at alle tre møller er rejst. Herefter bliver de sluttet til elnettet og i september måned snurrer de for fuld kraft og leverer grøn strøm til elforbrugerne.

Møllerne er Vestas V80- møller, der er ideelle til placeringen ved Nees.

- Der en højdebegrænsning på 107 meter på grund af lufttrafikken. I dag produceres der ikke mange møller med den højde. De er typisk en hel del højere, fordi det giver bedre økonomi. Men vindforholdene er rigtig gode i dette område, så økonomien hænger fint sammen, selvom de tre møller er forholdsvis små set med nutidens øjne, forklarer Jonas Iversen, projektleder i Hofor.

Foruden Nees har Hofor indtil dato opstillet 14 vindmøller i Danmark med en samlet kapacitet på ca. 38 MW. Møllerne står både i og uden for København.

- Som stort forsyningsselskab har vi pligt til bidrage til fossilfrit Danmark. Det gør vi blandt andet ved at rejse vindmøller, hvor det er muligt og vi kan samarbejde med lokalsamfundet om gode løsninger. Desværre er der lige nu usikkerhed om støttereglerne for landbaserede vindmøller, som tilsluttes efter februar 2018. Inden den dato håber vi på at realisere flere vindmølleparker – meget gerne til erstatning for ældre parker – og vi er åbne for at samarbejde med projektejere, der er på udkig efter en samarbejdspartner, siger Jesper Pedersen.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156