23948sdkhjf

Vindmøller sender regeringen i modvind

Regeringen vil aflyse et igangværende udbud af kystnære møller blot en måned før fristen. Det vækker skarp kritik fra både opposition og vindmølleindustrien.
Både klimaet og Danmarks troværdighed over for investorer bliver skadet, hvis regeringen får held til at aflyse et stort udbud af kystnære havvindmøller.

Sådan lyder kritikken fra både vindmøllebranche og opposition, efter at Venstre har bebudet, at partiet stadig håber at kunne bremse møllerne, blot en måned før de skal i udbud.

Brancheforeningen Vindmølleindustrien, der repræsenterer virksomheder, som skal opføre vindmølleparkerne, kan slet ikke forestille sig, at politikerne vil aflyse udbuddet med så kort varsel.

- Det vil være uanstændigt at aflyse et udbud, som staten har udsendt, og som en gruppe af virksomheder har arbejdet på i snart mere end et år, siger direktør Jan Hylleberg.

Hos Socialdemokraterne vækker regeringens bestræbelser heller ikke begejstring.

- Det er pinligt, at man har ladet vindmølleindustrien vente hen over sommeren på en afklaring om et udbud, som koster millioner at forberede, siger fungerende politisk ordfører Benny Engelbrecht.

De Radikales energiordfører, Andreas Steenberg, kalder det for "en skandale", at man ikke kan stole på, om Venstre overholder sine aftaler.

- Det er det både demokratisk og for de virksomheder, der er kommet til Danmark for at investere, lyder det fra Andreas Steenberg.

Begge partier fastslår, at de vil opfatte det som forligsbrud, hvis regeringen standser udbuddet uden opbakning fra den kreds af partier, der står bag energiaftalen af 2012.

Allerede før sommerferien prøvede energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) at skaffe politisk flertal for at droppe de kystnære møller for at spare penge, efter at EU har kendt den danske PSO-afgift konkurrencestridig.

PSO-afgiften, som betales af både virksomheder og forbrugere, er med til at finansiere den vedvarende energi i Danmark.

Men ifølge Venstres finansordfører, Jacob Jensen, handler forsøget på at stoppe udbuddet også om en mere generel modstand mod kystnære vindmøller.

- Vi vil beskytte vores kyster mod at have de her mange betonsøjler lige uden for, hvor vi normalt nyder udsigten, siger han.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095