23948sdkhjf

Dong vinder udbud på 750 MW havvind

Med Borssele 1 og 2 når Dong for første gang under 100 euro pr. MWh i levelized cost of electricity.
Den hollandske økonomiminister har tildelt Dong Energy koncessionen til at opføre de hollandske havvindmølleparker Borssele 1 og 2.

Dong Energy vandt koncessionerne med en gennemsnitspris, eksklusive transmissionsomkostninger, på 72,70 euro pr. MWh i løbet kontraktens første 15 år. Derefter vil havmølleparkerne få markedsprisen.

Når målet
Det er kun fire år siden, at DONG Energy satte et ambitiøst omkostningsmål for 2020 på 100 euro pr. MWh i løbet af en vindmølleparks levetid – den såkaldte levelized cost of electricity – inklusive transmissionsomkostninger. Dette mål, som havmølleindustrien siden hen tog til sig, er nu nået.

- At vinde dette udbud i hård konkurrence med andre tilbudsgivere er endnu et bevis på vores førende markedsposition og vores forretningsmodel, der bygger på innovation, industrialisering og stordrift, siger Samuel Leupold, Executive Vice President og chef for Wind Power i Dong Energy, og fortsætter:

- Med Borssele 1 og 2 når vi for første gang under 100 euro pr. MWh i levelized cost of electricity, og dermed når vi også en vigtig branchemilepæl mere end tre år før tid. Det viser, hvilket stort potentiale, havvind har.

Opføres i løbet af fire år
I overensstemmelse med de hollandske udbudsregler vil Dong Energy opføre Borssele 1 og 2 i løbet af fire år med ét års fleksibilitet. Med en kapacitet på to gange 350 MW vil havmølleparkerne være i stand til at levere CO2-fri strøm svarende til cirka én million hollandske husstandes årlige elforbrug.

Læs også: Atkins lukker olie- og gasafdeling i Esbjerg

- Den hollandske regering har lagt en ambitiøs og langsigtet udviklingsplan for havvind, siger Country Manager for Dong Energy Netherlands, Jasper Vis, og fortsætter:

Læs også: Ørsteds efterkommere maler stor uenighed med Ørsted op

- Borssele-koncessionerne udgør en milepæl i Hollands omstilling til grøn energi, og vi ser frem til at bringe vores mere end 20 år lange erfaring med havvind ind i disse projekter.

Innovation og stordrift nedbringer prisen
Prisen på el fra havvind er blevet reduceret via branchesamarbejde, løbende innovation af vinger og turbiner, forbedringer af installationsmetoder og fundamentdesign, større kabelkapacitet, en voksende og konkurrencedygtig forsyningskæde og ikke mindst via de synergieffekter, der kan opnås ved at opføre storskala-havvindparker som Borssele 1 og 2.

Hertil kommer, at de hollandske lokationer byder på gode havbundsforhold samt gode og stabile vindhastigheder, hvilket bidrager til høj produktion fra hver enkelt havvindmølle.

Fakta om Borssele 1 og 2

  • Borssele 1 og 2 vil være ejet af Dong Energy og får en kapacitet på 2 x 350 MW.
  • Tilskudsperiode på 15 år. Budprisen vil ikke blive justeret for inflation.
  • Opføres på monopælefundamenter.
  • Havmølleparkerne vil blive placeret 22 km fra kysten i den hollandske provins Zeeland, hvor der er en vanddybde på 14-38 m. Parkerne kommer til at dække et område på 128,3 km2 og vil nyde godt af en årlig gennemsnitlig vindhastighed på 9,5 m/s.
  • I overensstemmelse med de hollandske udbudsregler vil Dong Energy opføre Borssele 1 og 2 i løbet af fire år med ét års fleksibilitet.
  • Den hollandske offshore-netoperatør TenneT er ansvarlig for opførelse, drift og ejerskab af transformerstationer og eksportkabel
Kommenter på artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.178