23948sdkhjf

Fjernvarmeafdeling vinder kampen mod ulykkerne

Fra 48 til 0 arbejdsulykker på blot et år. Læs her hvordan.
Sidste år slog ledelsen i NCC’s fjernvarmeafdeling en streg i sandet, da de med fornyet fokus og en skærpet strategi tog kampen op mod ulykkerne.

Forleden kunne de godt 80 personer i afdelingen så fejre, at deres indsats har båret frugt. De har ændret deres sikkerhedskultur og nået et helt år uden ulykker med fravær samt et markant fald i deres sygefravær.

Ulykkesfrekvensen er på et år faldet fra 48 til 0. Det totale sygefravær er faldet fra 10,78 til 2,16, og kortidssygefraværet er faldet fra 5,71 til 1,91. Rejsen mod nul ulykker har ikke været nem, men opskriften enkel:

- Et vedvarende fokus på konsekvens og inddragelse er grunden til, at vi nu har en ulykkesfrekvens på nul og et historisk lavt sygefravær – for det nytter ikke at lappeløse. Skal vi ulykkerne til livs, skal vi tage dem ved roden. Og det har vi gjort ved konsekvent at sætte sikkerhed før alt andet, og hele tiden inddrage medarbejderne i arbejdet. Derfor er det også et resultat, vi har nået sammen, og som vi utrolig stolte over, fortæller Kim Høgh Thomsen, produktionsdirektør i NCC.

Sikkerhed frem for alt
For at sætte gang i kulturrejsen har hele afdelingen talt om, hvilke forventninger de har til hinanden og til sikkerheden. Dermed har de fået italesat vigtige emner, som i dag danner grundlag for en fælles forståelse for arbejdsmiljøet, og som også er en del af grunden til, at trivslen er blevet bedre og sygefraværet mindre.

- Sikkerhed kommer før alt andet – også faglighed. Det er vi nu alle enige om, og det har også betydet, at vi har måttet sige farvel til en del medarbejdere, som før havde fået lov at holde liv i en usikker Tarzan-kultur, simpelthen fordi de fagligt var meget dygtige. Men den går ikke længere. For os er sikkerhed en naturlig og forventelig del af høj faglighed, konstaterer Kim Høgh Thomsen.

Tavlemøder og bonusordning
For at fastholde den forbedrede sikkerhedskultur er sikkerhed nu det første punkt på alle møder, ligesom det også er en del af byggepladsernes ugentlige lean-tavlemøder.

Her vender byggeledere og håndværkere sammen arbejdsmiljøarbejdet. De taler om udfordringer, kommer alle med forslag til forbedringer, og vender de forbedringstiltag, der allerede er sat i gang.

Dertil bliver både ulykkesfrekvensen og tallene for sygefravær opdateret og formidlet hver eneste uge, og tallene kan udløse en kollektiv bonus, som kommer oven i medarbejdernes normale løn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095