23948sdkhjf

En varmepumpe og en saltopløsning skal erstatte oliefyret

I øjeblikket testes prototyper i værkstedet - til efteråret flytter løsningen ind i de danske hjem.
Suntherm i Højslev nær Skive har udviklet en varmeløsning, som snildt erstatter oliefyret i enfamilie-huse.

Varmeløsningen, der netop har modtaget WWF Verdensnaturfondens Climate Solver pris på Nordic Cleantech Open i Malmø, er baseret på termiske solfangere, en varmepumpe og en saltopløsning, der fungerer som varmebatteri.

- Vi kan lagre 25 kWh i smeltet salt og gemme det i flere dage. Når der så er overskud på elnettet, så sætter vi varmepumpen i gang og gemmer varmen til frigivelse om natten, fortæller Morten Veis Donnerup.

Derudover kan Suntherm med hjælp fra vejrudsigten og strømpriserne styre varmepumpen, så den producerer mest hensigtsmæssigt.

- Hvis vi kan se det bliver en lun eftermiddag, så sætter vi gang i varmepumpen og gemmer varmen på batteriet til det bliver koldt. På den måde får vi det maksimale ud af varmepumpen, fortæller Morten Veis Donnerup.

Står selv for produktionen
Det er trioen Morten Veis Donnerup, Knud Vandsø Madsen og Jeppe Ladefoged, der sammen har udviklet løsningen. Det er også dem der i øjeblikket står for produktionen af anlægget.

- Vi får stumperne fra underleverandører, og lige nu er det os selv, der går og skruer anlæggene sammen. Men sådan skal det ikke blive ved med at være. Vi har ingen ambitioner om at være producenter, slår Morten Veis Donnerup fast.

På sigt vil det højest sandsynligt blive en underleverandør, der kommer til at stå for samlingen af de forskellige elementer.

Tester prototyper
På værkstedet i Højslev nøjes man ikke bare med at samle anlæggene, her tester Suntherm i øjeblikket prototyper, men til efteråret skal løsningen ud og stå på egne ben.

- Vi ruller løsningen ud til fem private husstande i efteråret. Det gør vi sammen med Insero og Neogrid Technologies i et ForskEl-projekt, fortæller Morten Veis.

Efter de fem anlæg til efteråret har Suntherm lidt større planer.

- Så skal det rulles ud i langt større stil. Vi vil gerne finde en mindre landsby, hvor vi kunne afprøve konceptet i større skala. Det her skal være en erstatning for oliefyret. Det er det vi skal arbejde på til næste år, siger Morten Veis.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078