23948sdkhjf

Drone Systems på vingerne over Gjøl

Varmeværk fik styr på massevis af uovervågede stikledninger.
Det lille Gjøl Varmeværk i Nordjylland har indtil i dag fundet det for dyrt at få udført overflyvninger af sit ledningsnet for at identificere eventuelle lækager.

Men så dukkede Drone Systems op.

- Vi havde længe drømt om at få lavet en termografisk oversigt over vores ledningsnet. Indtil nu har folk fået det lavet med fly, men det koster for mange penge. Det synes vi ikke, vi havde råd til at ofre på det. Men Drone Systems havde en pris, vi havde råd til at betale, fortæller bestyrelsesformand hos Gjøl Varmeværk, Calle Østergaard.

Selv om man havde leget med tanken om overflyvning i årevis, var det med et vist forbehold, at man inviterede Drone Systems til den lille by Gjøl ved Limfjorden.

- I starten var vi lidt skeptiske. De kom med den her maskine, der lyste og summede. Naboerne må jo have troet det var en ufo. Men de gik til opgaven med fynd og klem og fik totalfotograferet området, fortæller Calle Østergaard.

Bedre end ventet
Gjøl Varmeværk håbede, at man med droneoverflyvningen kunne få et indtryk af, hvordan rørnettet så ud. Trods overvågning på hovedrørene er der massevis af uovervågede stikledninger, hvis stand man ikke sådan umiddelbart havde styr på. Og resultatet af overflyvningen var langt bedre end Calle Østergaard havde håbet på – og det endda i mere end én forstand.

- For det første var vores rørsystem i langt bedre stand, end vi havde frygtet. Der er selvfølgelig nogle steder, hvor vi skal have kigget på det. Men overordnet ser det rigtig godt ud – det kan sagtens holde 15 år endnu, siger Calle Østerggard og uddyber:

- Og så er der en anden ting, der er interessant. Vi kan se temperaturforskellene helt ned til under én grad. Det er vi ret imponerede over. At vi sådan ned i detaljen kan se om forbrugeren har dårlig rørføring.

Tøver ikke med at ringe
Selvom Gjøl Varmeværk nu har fået syn for sagen og ledningenettet ser ud til at kunne holde mange år endnu, så kan uheldet jo være ude, og der kan opstå lækage et sted i nettet.

- Dukker der en utæthed op, ja så vil vi jo kigge de steder, vi har mistanke til. Men finder vi ikke selv lækagen, så ringer vi til Drone Systems igen. Nu er vi nede i et beløb, der gør, at det ikke er noget man tænker længe over, fortæller Calle Østergaard.

Udover at forsikre varmeværket og forbrugerne om, at ledningsnettet er tip top kommer det termografiske kort fra Drone Systems i glas og ramme.

- De praktiske drenge på værket skal bruge det som arbejdsredskab, der kan fortælle dem lidt om nettet, slutter Calle Østergaard.

Om Drone Systems
Drone Systems er en lille nystartet tremandsvirksomhed med base i Århus.

Virksomheden udfører termografering fra drone til inspektion, analyse og effektivisering af eksisterende energiløsninger.

Senest har virksomheden fundet et læk i fjernvarmenettet i Viborg.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094