23948sdkhjf

McKinsey har fundet mia-besparelser i forsyningssektoren

Rapport gør op med ukvalificerede bestyrelsesmedlemmer i vand- og varmeværker og brud med "hvile-i-sig-selv-princippet".
Konsulentvirksomhed Mckinsey er på vej en rapport til Klima-, Eneregi- og Forsyningsministeriet, der anviser et effektiviserings-potentiale på op til 7 mia. kr. i den danske forsyningssektor, der årligt sælger ydelser for godt 92 mia. kr., erfarer Leder I DAG.dk

Sektoren omfatter elselskaber, fjernvarme, gasproduktion, spildevandshåndering og affalds-behandling.

Rapporten er bestilt af klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholdt, der har ønsket at se på mulighederne for at effektivisere sektoren.

Så vidt I dag.dk har kunnet få oplyst, peger konsulenterne bl.a. på muligheden for at effektivisere governance-strukturen i den delvis offentligt ejede forsyningssektor, som er stærkt reguleret. En stor del af selskaberne er kommunalt ejet, men der findes også en del andelsselskaber ejet af fjernvarmeforbrugerne.

En rapport fra Tænketanken Axcel Future anslog i foråret 2015, der er mellem 15.000 og 25.000 bestyrelsesposter i den danske forsyningssektor. McKinsey mener, at sektoren kan effektiveres ved at indsætte færre og mere vidende folk i sektorens ledelse.

McKinsey-rapporten lægger ikke op til direkte privatiseringer i sektoren, men foreslår at selskaberne i højere grad drives forretningsmæssigt, og at der gøres op det såkaldte hvile-i-sig selv-princip, som indebærer, at selskaberne ikke må tjene penge, men kun viderefakturere deres omkostninger til forbrugerne. Det princip fungerer ikke commercielt.

El-sektoren og naturgas-sektoren forlod princippet for en del år siden, men det gælder stadig i fjernvarmesektoren.

Axcelfuture forudså i sin rapport et rationaliserings/optimerings potentiale på mellem, 4,5 og 8,5 mia., hvis man reformerede sektoren og gjorde den mere markedsorienteret.

Mckinsey- rapporten og rapporten Axcelfuture har vakt modstand i Dansk Fjernvarme. ’

Direktøren i Dansk Fjernvarme, det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem, Kim Mortensen, skriver på Dansk Fjernvarmes hjemmeside, at McKinseys rapport, som han har fået præsenteret, ikke tager hensyn til den grønne omstilling.

- Vores bekymring er, at disse mange og udokumenterede effektiviseringskrav, udover at bremse den grønne omstilling, også vil betyde besparelser på vedligehold og innovation i sektoren og i sidste ende komme til at koste arbejdspladser. Både herhjemme og på det eksportmarked, som også ministeren selv siger, han er optaget af, anfører Kim Mortensen
Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126