23948sdkhjf

Energisektor frygter lavt elforbrug sænker grøn omstilling

Udbuddet af strøm er meget større end efterspørgslen, og det kan hæmme omstillingen til grøn energi.
Dansk energipolitik skal lægges om, hvis omstillingen til grøn energi skal lykkes. Sådan lyder et opråb fra aktører i energisektoren. Det skriver Berlingske.

I mange år har den klimarigtige opfordring været at skrue ned for elforbruget, fordi energikilderne ikke var klimavenlige. Det er ikke tilfældet længere.

I dag er elpriserne så lave, at Dansk Energis direktør, Lars Aagaard, slår på tromme for, at elforbruget skal øges, så efterspørgslen efter og prisen på el kan stige. Det skal ske i stedet for, at staten kun øger udbuddet ved eksempelvis at opføre nye vindmøller.

- Ellers er jeg bange for, at det bliver den manglende efterspørgsel, der kommer til at sætte begrænsningen for den grønne omstilling i fremtiden, siger Lars Aagaard til Berlingske.

Hvis ikke efterspørgslen og prisen på el stiger, vil den grønne industri være "lænket til statsstøtte", forudser han.

Den øgede efterspørgsel efter el skal ifølge Lars Aagaard opnås, ved at eksempelvis transportsektoren skal præges af eldrevne biler, tog eller busser.

Her går det ikke hurtigt nok, mener Dansk Energi. Eksempelvis konkluderer Dansk Energi, at Energistyrelsens fremskrivninger forventer, at der i 2035 skal være en million elbiler på de danske veje. I dag er tallet blot 8.000 elbiler.

Både Vestas' vicedirektør Morten Høy Dyrholm og Siemens-direktør Steen Nørby Nielsen tilslutter sig over for Berlingske Lars Aagaards vurdering.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, der er professor med ekspertise i energiområdet på Aalborg Universitet, skal Danmark i fremtiden bruge tre gange så meget strøm, hvis omstillingen til grøn energi skal lykkes.

Det er dog ikke i form af, at vi bruger mere strøm på almindelige ting i husholdningen, som vi ifølge ham stadig skal spare på. Det er i stedet netop ved, at vi bruger strøm til nye ting i vores transport- og varmesektor.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079