23948sdkhjf

Havmølle-branche forventer medvind efter nordsø-aftale

Både rederier og energiselskaberne forudser store gevinster ved nordsø-aftale.
Aftalen mellem nordsø-landene og EU om et indre marked for energi skabt af havvindmøller bliver modtaget med jubel hos både de danske rederier og energiselskaber.

- I hele værdikæden fra dem, der er investerer i vindmøller til dem, der leverer og servicerer havvindmøller, er vi så at sige verdensmestre i havvindmøller, fordi vi har øvet os i mange år, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

- Derfor kan det kun dryppe af på Danmark, når landene rundt om Nordsøen koncentrerer sig om at lave det her initiativ. Der er noget at glæde sig til.

Både han og direktør i Danske Rederier Jakob Ullegård bygger deres store forventninger på de hidtidige erfaringer.

- I Dansker Rederier har vi det rederi, der har sat flest havvindmøller op. Vi har et rigtig godt afsæt for at tage nye markedsdele, siger Jakob Ullegård.

Begge glæder de sig over, at reglerne på tværs af landene nu standardiseres, samt at det nu bliver muligt, at eksempelvis andre lande kan lave projekter i dansk farvand. Det kan nemlig lokke ordrer på vedligeholdelse og anden service til Danmark.

Den nye aftale kan dog ikke erstatte statslige investeringer. Under de nuværende forhandlinger om afskaffelsen af PSO-afgiften har regeringen blandt andet foreslået, at der skal skrues ned for investeringerne i havvindmølleparker.

Og der er stadig brug for statslige investeringer fra Danmark eller fra anden side for at sænke prisen på elektricitet fra havvindmøller, mener Jakob Ullegård fra Danske Rederier.

- Du får ingen havvindmøller op uden statslige investeringer. Det handler om, at havvind i dag ikke er lige så konkurrencedygtig som vind på land, siger han.

- Det gælder alle nye teknologier, at desto mere vi får op, desto flere erfaringer får vi, desto billigere bliver det.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14