23948sdkhjf

Op og ned for vindmølleindustrien i 2015

Den danske vindmøllebranche fortsatte de gode takter fra tidligere år og øgede i 2015 omsætningen med 2,9 procent til 87,9 mia. kr.
Vindmølleindustrien har netop offentliggjort sin årlige branchestatistik, der viser, at 2015 var et blandet år, når man ser på nøgletallene for den danske vindmøllebranche. Udover omsætningsstigningen på 2,9 procent kunne man ved årets udgang konstatere, at knap 4 procent flere arbejdede med vindenergi end i 2015. Vindmøllebranchen er dermed på det højeste niveau siden finanskrisen. 2015 bød dog på en markant tilbagegang i eksporten, der dykkede med 10,7 procent.

- Det er positivt, at branchen formår at fortsætte vækst og momentum fra de seneste år. Vi havde gerne set, at eksporten havde fulgt samme tendens, men vi må konstatere, at udviklingen i nogle af vores nærmarkeder og særligt i Storbritannien har gjort, at eksporten i 2015 ikke var så god som i 2014, hvor eksporten var ekstraordinært god grundet en række udenlandske offshore projekter, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør for Vindmølleindustrien.

Udbygget statistik med nye elementer
Branchestatikken indeholder for første gang tal på de danske energiselskabers omsætning og beskæftigelse inden for vindenergi. I alt bidrager energiselskaberne med 20,5 mia. kr. i omsætning og 1.641 arbejdspladser. Sammenlagt med "den industrielle vindmøllebranche" bringer det vindmøllebranchens samlede omsætning op på 108,4 mia. kr. og i alt 31.251 ansatte.

- Vindmøllebranchen er på det højeste niveau siden finanskrisen, og det understreger, at det går godt i industrien, og at Danmark på det globale vindområde klarer sig rigtig godt og har godt fat i de udenlandske markeder, siger Jan Hylleberg.

Varer fylder på eksportkontoen
Endvidere er vindeksporten for første gang blevet opsplittet i varer og tjenesteydelser. Af den samlede eksport på 48,3 mia. kr. i 2015 var 70 procent - svarende til 33,7 mia. kr. - udgjort af varer, for eksempel vindmøllevinger. Til sammenligning har DI, Dansk Energi og Energistyrelsen opgjort, at den samlede grønne danske vareeksport er på 40,9 mia. kr. i 2015. Holdt op imod denne analyse kommer cirka 8 ud af 10 grønne eksportkroner fra vindmøllebranchen. Af den samlede energieksport på 71,4 mia. kr. er knap halvdelen vindteknologi.

- Det er ikke overraskende, at vind udgør så stor en del af eksporten af grøn teknologi. Det understreger vores styrkeposition og den globale efterspørgsel, der er på danske løsninger, især inden for vindenergi, hvor vi har en førerposition. For at sikre et fast årligt momentum i vindeksporten og den generelle energieksport må vi i Danmark ikke falde af på den. Vi skal konstant fokusere på at udvikle og afsætte den seneste og bedste teknologi til markedet, siger Jan Hylleberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064