23948sdkhjf

Analyse: Start med PSO for el-intensive virksomheder

Ny analyse af PSO’ens omkostninger for skatteyderne viser 5 mia. kroners besparelsespotentiale ved at starte med at overflytte PSO’en for elintensive virksomheder samt elvarme, og herefter lave en langsommere indfasning af resten.
Ifølge regeringens delanalyse 2 venter der en øget regning for skatteyderne på 5,6 mia. kr., hvis PSO’en flyttes fra elregningen og over på finansloven, der derved betales med øgede indkomstskatter, som foreslået af regeringen.

I en ny analyse, som EA Energianalyse har foretaget for Dansk Fjernvarme, fremgår det, at ved blot at omlægge PSO for elvarme og elintensiv industri til finansloven, er der kun behov for en her-og-nu stigning i personskatter på ca. 0,6 mia. kr. i stedet for de bebudede 5,6 mia. kr.

Det får Dansk Fjernvarme til at stille forslag om at lave en prioriteret omlægning af PSO’en, så de udsatte erhverv får gavn af omlægningen først.

- Regeringens eget Klimaråd har i flere analyser vist, at det er de elintensive virksomheder, der rammes hårdt af stigende PSO udgifter. Hvis man derfor flytter PSO’en til finansloven, hvor man starter med at friholde de elintensive virksomheder samt forbruget til elvarme (varmepumper), vil det give en markant lempelse for dig og mig og alle de andre skatteydere, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Et skridt tættere på udnyttelse af vind i fjernvarmen
Det er EU-Kommissionen, der har meddelt den danske stat, at dele af PSO-ordningen er i strid med EU’s konkurrenceregler. De har derfor forlangt, at Danmark igangsætter ændringer af ordningen senest pr. 1. januar 2017, men har altså ikke stillet krav til, hvornår alle ændringer skal være gennemført. Det er også en del af forklaringen på, at regeringen i sine afgiftsanalyser foreslår en gradvis omlægning af PSO’en til finansloven over en fire-årig periode.

- Det kan sagtens lade sig gøre at lave en prioriteret omlægning af PSO’en først, og derefter gradvist indfase den resterende del af PSO-regningen. Det vil nemlig betyde, at vi når at få flere af de positive effekter, såsom øget konkurrencekraft og bedre udnyttelse af el fra vindmøllerne, inden de resterende dele af regningen skal betales, siger Kim Mortensen, der dog hæfter sig ved, at yderligere initiativer er nødvendige for at give varmepumper i fjernvarmen sit endelige gennembrud:

- Ved at fjerne PSO på elvarme vil varmepumper, der udmærker sig ved at øge værdien af den meget vindstrøm til brug i fjernvarmen, blive væsentligt mere attraktive. Enkelte steder vil fraværet af PSO være tilstrækkeligt til at skabe positiv selskabsøkonomi, andre steder er det nødvendigt med yderligere tiltag herunder at reducere elafgiften, siger Kim Mortensen.

Regeringens forudsætninger skrider
I analysen stiller EA Energianalyse store spørgsmålstegn ved et par af regeringens anvendte forudsætninger, herunder at elforbruget vil stige markant, når PSO’en fjernes fra elregningen. Det, mener EA Energianalyse, er der ikke teori eller litteratur, der understøtter, hvorfor effekterne af at flytte PSO’en over på finansloven, som foreslået, vil medføre endnu højere omkostninger for forbrugerne, hvis et mere konservativt skøn anvendes. I alt vil borgernes tab på grund af øget indkomstskat stige fra 5,6 mia. kr. til 6,3 mia. kr., hvis det nuværende forslag om en uprioriteret omlægning af PSO’en og et mere konservativt skøn over efterspørgslen på el anvendes.

Hvis man fastholder et mere konservativt - og ifølge EA Energianalyse mere retvisende - skøn samt foretager en prioriteret omlægning, vil borgernes tab på grund af øgede indkomstskatter reduceres til blot 800 mio. kr., det vil sige en reduktion på cirka 4,8 mia. kr.

Herunder er en opgørelse fra EA Energianalyses undersøgelse, der viser, hvordan borgernes tab på grund af øget indkomstskat reduceres fra 5,6 mia. kr. til 0,6 mia. ved at foretage en prioriteret omlægning af PSO’en.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109