23948sdkhjf

100 gasvarmepumper til Danmark

Dansk Gasteknisk Center og aktørerne i gasbranchen er gået sammen om fyrtårnsprojektet, der skal sikre gasvarmepumperne en fremtid i Danmark.
I Europa uden for de nordiske lande har absorptionsgasvarmepumper været brugt i mange år på hospitaler, hoteller, skoler. I de seneste 10 år er der solgt mere end 10.000 enheder. Teknologien er robust og giver høj ydeevne, og en energieffektivitet på 135 til 140 % (nedre brændværdi) er målt på den type installationer.

En række tests udført i Danmark og Sverige har nu vist, at teknologien også klarer sig godt i de nordiske lande og kan tilbydes som et omkostningseffektivt alternativ til gaskedler, hvor en tilbagebetalingstid på under 4 år ikke er unormalt.

Derfor er gasdistributionsselskaberne, produktleverandørerne og energirådgivere med Dansk Gasteknisk Center i spidsen blevet enige om at etablere fyrtårnsprojeket 100 gasvarmepumper i Danmark, som havde opstart i marts 2016.

- Det er en slags isbryder-projekt, hvor vi kan få synligtgjort de her projekter med gasvarmepumper og at gasvarmepumpen faktisk er at sidestille med elvarmepumper, fortæller Karsten V. Frederikssen fra Dansk Gasteknisk Center.

Større varmeforbrugere
Projektet henvender sig til større gas- og olieforbrugere med et årligt forbrug på over 10.000 m3 gas eller 10.000 liter olie, f.eks. kommunale bygninger og mindre erhverv.

- Gasvarmpepumper gør sig bedst steder, hvor der er et stort varmebehov, og hvor de er kombineret med en back-up kedel, der kan tage spidserne. Vi har ikke produkterne til villa-størrelsen endnu, fortæller Karsten V. Frederikssen.

Årsagen her til er at små gasvarmepumper til villamarkedet endnu er under udvikling og test i andre EU-lande og dermed ikke markedsmodne.

Tidligt i projektet
Projektet startede som nævnt først op i marts, og derfor er det endnu svært at sige noget om efterspørgslen.

- Det første projekt er igangsat. Et anlæg på Fyn hos et gartneri, der også vil have biogas ind over, fortæller Karsten V. Frederiksen.

Ellers ligger projekterne ude hos projektaktørerne og Dansk Gasteknisk Center forventer først at høre noget, når et gas-varmepumpe-projekt er i hus.

Om 100 gasvarmepumper til Danmark
Ideen med projektet er at give gaskunderne den tryghed, der skal til, når de vælger at investere i denne nye gasteknologi.

Gruppen bag projektet har over 5 års erfaring med demonstration og optimering af denne nye teknologi på en række installationer i Danmark. Med henblik på at fremme implementering af teknologien tilbyder projektgruppen professionel hjælp til de første interesserede gaskunder, indtil målet på 100 installerede gasvarmepumper i Danmark er nået.

Deltagere i projektet er HMN Naturgas, Nature Energy, Hofor, Dong Energy, Energinet.dk, Kosangas og Prima Gas, produktleverandørerne Milton og Bosch samt Industrivarme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078