23948sdkhjf

Dansk know-how skal lagre vindkraft i Skotland

Eksperter fra DTU skal være med til at lagre overskydende vindenergi som brint på Orkney-øerne.
De vindblæste skotske Orkney-øer producerer langt mere vindmøllestrøm, end de selv kan bruge, og som en del af et nyt EU støttet projekt, Big Hit, skal den overskydende energi lagres.

Konkret skal den overskydende strøm omdannes til brint, som herefter kan lagres og bruges, når det ikke blæser eller som brændstof i brintbiler.

Projektet Big Hit involverer også eksperter fra DTU Energi.

Visionært samarbejde mellem DTU og industrien
Big-Hit-projektet på Orkneyøerne vil demonstrere et brintsamfund i megawatt-skala. De danske kompetencer på DTU Energi inden for brændselsceller og brintproduktion med elektrolyse er i verdensklasse, og instituttet har lang erfaring i samarbejde med industrien for at skabe fremtidens bæredygtige energiløsninger.

- Vores opgave i projektet er at eftervise hvilke miljømæssige gevinster, der er ved den nye teknologi, samt indvirkningen på det omgivende samfund, eksempelvis i form af arbejdspladser, fortæller centerleder Eva Ravn Nielsen fra DTU Energi.

Udover eksperterne fra DTU Energi deltager Calvera, Giacomini, ITM Power og Symbio FCell med deres industrielle og tekniske ekspertise. Herudover deltager Shapinsay Development Trust (SDT), Community Energy Scotland (CES), European Marine Energy Centre (EMEC) samt Scottish Hydrogen & Fuel Cell Association (SHFCA).

Samme udfordring i Danmark
Problemstillingen med for megen vindenergi kendes også fra Danmark. Flere gange sidste år producerede de danske vindmøller så meget strøm, at elprisen var negativ. Det får nu den danske brint- og brændselscellebranche til at opfordre til at Danmark – ligesom Skotland – begynder at satse mere på lagring af energi som gas.

- Vi skal blive langt bedre til at bruge den danske vindmøllestrøm i Danmark. Som det er i dag bruger vi penge på at producere grøn strøm, og så sender vi den alt for ofte billigt ud af landet frem for at konvertere den til brint og andre brændstoffer herhjemme. I stedet burde vi lagre langt mere af energien, siger direktør i Partnerskabet for brint og brændselsceller, Tejs Laustsen Jensen.

Energilagringen er ifølge direktøren, ikke alene en god ide, fordi det giver mulighed for at bruge mere af den danske strøm herhjemme. Det kan også være med til at skabe arbejdspladser.

- Hvis Danmark for alvor satsede på at lagre vores store mængder af vindmøllestrøm herhjemme, frem for at sende strømmen til udlandet, vil det også betyde mange nye arbejdspladser. Som DTU Energis deltagelse i det skotske projekt også viser, så har Danmark internationalt anerkendte kompetencer på området, og danske virksomheder er blandt de førende i Europa når det gælder brintteknologier. Hvis Danmarks satsede mere på lagring, ville det også resultere i flere arbejdspladser herhjemme. Dels på lagringsanlæggene til kontrol og vedligehold, men i høj grad også i de mange energiteknologiske industrivirksomheder, siger Tejs Laustsen Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125