23948sdkhjf

Minister: Biogas skal hjælpe transportsektoren på vej

Men produktionsprisen skal ned, lød det fra energi-, forsynings- og klimaministeren, da han åbnede roadshowet Biogas til Transport.
- Når biogas anvendes til transport, har det dobbelt effekt, fordi det sænker udledningen af drivhusgasser både i landbruget og i transportsektoren, sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, da han åbnede Roadshowet Biogas til Transport i Herning den 9. maj.

Ved roadshowet havde ministeren blandt andet lejlighed til at besigtige et nyt Iveco Stralis sættevogntog til gas, som er blevet købt af transport- og logistikfirmaet Frode Laursen.

Sættevogntoget skal bruges til distribution af dagligvarer i hovedstadsområdet og havde lagt turen forbi Herning på sin jomfrurejse,

Det sagde ministeren
Ved åbningen af roadshowet Biogas til Transport gjorde Lars Chr. Lilleholt det klart at det grundlæggende er positivt med vækst i transportsektoren, men at væksten desværre forårsager stigende CO2-udledninger.

- Vi kan ikke bare læne os tilbage og se på, at udledningerne vokser. Jeg forventer, at vi vil blive mødt med EU-krav i den høje ende med hensyn til reduktion af udledningerne, og biogassen vil kunne hjælpe sektoren på vej til at reducere udledningerne, sagde ministeren.

- Samtidig skal jeg også gøre det klart, at samfundets omkostninger til produktion af biogas stiger, og derfor har vi stort fokus på, at biogassen på sigt ikke bliver for dyr. Vi vil ikke rive tæppet væk under biogasanlæg, der er i gang, men på sigt vil vi sænke omkostningerne. Det er også min opfattelse, at de mange nye anlæg, der er på vej i øjeblikket giver grundlag for, at produktionsomkostningerne kan sænkes, sagde ministeren til de cirka 65 deltagere fra kommuner og virksomheder, der var mødt op for at diskutere mulighederne for at øge anvendelsen af biogas i transportsektoren.

Målet for ministeren er, at biogassen kan produceres uden støtte.

- Vi kan vel godt være enige om, at der intet glorværdigt er i at være på støtten, sagde Lars Chr. Lilleholt.

Samarbejde er vigtigt
Han gjorde det ligeledes klart, at der foruden biogas også er andre muligheder for at gøre den tunge transport grønnere, eksempelvis flydende biobrændstoffer.

- Der er mange forskellige initiativer i gang, og jeg kan ikke stå her og udpege de teknologiske vindere. Men en fællesnævner for det hele er, at det er vigtigt, at der bliver samarbejdet rigtig meget. Derfor hilser jeg et arrangement som dette her i Herning velkomment, sagde ministeren.

Udover ministerens indlæg fortalte næstformand i Region Midtjylland, Bente Nielsen, om regionens strategi for at reducere CO2-udledningerne i regionen og Skive Kommune om deres erfaringer med indtil videre 42 biogasdrevne køretøjer.

HMN Naturgas fortalte om potentialet for gas til transport i Midtjylland og Samsø Kommune om deres arbejde for at opbygge en biogasproduktion, der kan forsyne øens nye gasdrevne færge.

Sættevognstog på biogas
Ved roadshowet havde ministeren blandt andet lejlighed til at besigtige et nyt Iveco Stralis sættevogntog til gas, som er blevet købt af transport- og logistikfirmaet Frode Laursen.

Sættevogntoget skal bruges til distribution af dagligvarer i hovedstadsområdet og havde lagt turen forbi Herning på sin jomfrurejse.






Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094