23948sdkhjf

Optimisme og høj sol over elfagmesse

Se billederne: Elmålere, batterier, transformere, LED-belysning, styringssystemer og andet isenkram kan åbenbart godt konkurrere med forårssol og varme.
I hvert fald mødte hele 2.606 gæster op på førstedagen af El & Teknik 2016 i Odense.

På mange af standene spirer optimismen på baggrund af generel vækst eller aktuelle ordrer. Tag Kamstrup for eksempel. Det danske målerfirma er i fuld gang med at gøre klar til at levere cirka en million elmålere til elkunder i Nordsjælland og København.

- Vi skal opstille 1.500 målere om dagen fra januar 2017, siger Anders Nystrup, der er head of system sales i Kamstrup om den store turnkey-leverance til Dong Energy-koncernen.

På El & Teknik-messen fortæller Kamstrup-folkene besøgende fra elnetselskaber om den seneste udvikling inden for software til kommunikation direkte med Energinet.dk’s DataHub.

- Vi har udviklet en mere speedy og enkel proces, siger Anders Nystrup, der vurderer, at der vil være menneskepenge at spare for de elnetselskaber, der implementerer systemet.

Orogenic: Mange forespørgsler
Orogenic er en anden af de 184 udstillere på El & Teknik. Her er der opsat batterier i mange størrelser og farver. Kombinationen af solceller og batterier vinder frem bl.a. i Tyskland, men i Danmark er markedet endnu uhyre begrænset.

- Men jeg tror, det kommer. Vi får rigtig mange forespørgsler, fortæller Bjarne Jensen, der er direktør og ejer af Vejle-firmaet.

På messen fremviser Orogenic batterier til en række forskellige målgrupper. Der er batterier til kraftværker, transformerstationer, teleselskaber, offshore, gulvvaskemaskiner, gaffeltrucks, kampvogne, gravkøer med mere.

- Jeg har læst, at markedet for batterier vokser med 5-8 procent om året på globalt plan. Der er batterier i alt og stigende efterspørgsel på sikkerhed, siger Bjarne Jensen bl.a. med tanke på, at det internetbaserede samfund ikke tåler strømafbrydelser.

I Danmark er der el i stikkontakterne 99,997 procent af tiden, men sikkerhed er afgørende ikke mindst for datacentre. Orogenic har derfor bl.a. leveret 640 batterier á 12 volt til et datacenter i Jylland – en samlet ordre på 34 ton.

Med Folketingets nye indgreb overfor solceller bliver det økonomisk mere interessant for solcelleejere at bruge mere egenproduceret strøm, hvilket kan give batterierne et skub frem.
Det kan give Orogenic og andre batterileverandører et nyt marked:

- Vi har en del partnere i Tyskland og kigger på, hvad de gør. Vi har batterierne, men vi har endnu ikke fundet det rette system til danske forhold, siger Bjarne Jensen.

GD Powernets transformere
På El & Teknik 2016 lokker en næsten mandshøj transformer gæster til GD Powernets udstilling, hvor stemningen også er høj. Firmaet har netop efter et EU-udbud indgået en rammeaftale med Dong Energy om levering af et uspecificeret antal transformere til distributionsnettet ved 10 kV.

- Det er vores største enkeltordre i år. Alene den næste måned skal vi levere 20 stk., fortæller afdelingschef Merete Nielsen fra GD Powernet, der har til huse i Aarhus og bl.a. sælger transformere produceret af firmaet Koncar i Kroation.

El & Teknik 2016 fortsætter til og med torsdag og er arrangeret af Dansk Energi og VELTEK.

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093