23948sdkhjf

Dongs gasnet på nye hænder

Gasdistributionsnettet er solgt for den nette sum af 2,3 mia. danske kroner.
Det er Energinet.dk, der tirsdag den 10. maj har underskrevet kontrakt med Dong Energy om købet af Dong Gas Distribution og dermed også gasdistributionsnet og gasdistributionsaktiviteter i den sydlige del af Jylland og på Syd- og Vestsjælland.

Handlen gennemføres den 30. september 2016 og omfatter også de 97 ansatte i Dong Gas Distribution. Dong Energy og Energinet.dk har endvidere indgået en aftale om ydelser i en overgangsperiode, efter at handlen er gennemført.

Prisen for er 2,325 milliarder kroner.

- Vi køber gasdistributionsnettet til en konkurrencedygtig pris, siger Peder Østermark Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk. Han understreger at distributionsnettene i Sydjylland og på Vestsjælland drives videre, så de ca. 122.000 forbrugere fortsat får sikker forsyning.

En konsolidering
Energinet.dk ser handlen som første skridt i en konsolidering af Danmarks gasdistributionsselskaber. Det er et af de forslag, som rapporten ”En effektiv gassektor”, lavet af en tværministeriel arbejdsgruppe i februar 2016, mener skal analyseres nærmere.

- Der er fordele ved at samle gasdistributionsnettene et sted, og umiddelbart skal Energinet.dk som transmissionsselskab ikke være en del af det langsigtede ejerskab af gasdistributionen, siger Peder Østermark Andreasen, men han understreger, at selv om Energinet.dk muligvis kun bliver ejer i en overgangsperiode, vil Energinet.dk gøre alt for at tage godt imod både forbrugere og medarbejdere.

Det er fra politisk side bestemt at priserne for Energinet.dk’s fremtidige gasdistributionsydelse ikke må stige som følge af handlen, og Energinet.dk skal desuden følge den samme regulering om tariffer, som Dong Gas Distribution i dag følger.

Børsnotering forude
Handlen er en del af den politiske aftale om at børsnotere Dong Energy. Regeringen, Konservative, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF besluttede i september 2015 at børsnotere Dong Energy og frasælge gas- og olieinfrastruktur til Energinet.dk, så det bliver på offentlige hænder.

For Dong Energy resulterer handlen i en gevinst på 1,5 mia. kroner. Dong Gas Distribution A/S’ bidrag til Ebitda i 2015 var 360 millioner kroner.

Salget af gasdistributionsnettet får ikke betydning for Dong Energys tidligere udmeldte forventninger for regnskabsåret.

Handlens endelige gennemførelse er blandt andet betinget af godkendelse fra Finansministeriet, Energi-, Forsynings,- og Klimaministeriet og konkurrencemyndighederne.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188