23948sdkhjf

Eksperter: Siemens Wind Power har ulovligt tilbageholdt oplysninger

Vindmøllegiganten undlod at sende afslørende rapport om arbejdsforholdene til Arbejdstilsynet.
Kritikken af Siemens Wind Power i sagen om det sundhedsskadelige arbejdsmiljø tager nu til.

Ifølge DR’s nyhedsmagasin 21 Søndag undlod vindmølleproducenten i 2011 at sende en rapport til Arbejdstilsynet med en måling af, hvor meget støv fra potentielt sundhedsskadelig kemi der var i produktionen.

I stedet fik Siemens Wind Power foretaget en ny måling med et andet resultat. Og det var kun den måling, der blev sendt videre til Arbejdstilsynet.

Flere eksperter vurderer over for DR, at Siemens Wind Power har handlet ulovligt ved ikke at sende den første måling til Arbejdstilsynet.

- Det er klart i strid med loven at tilbageholde de oplysninger, siger professor i arbejdsmiljø, Peter Hasle, fra Aalborg Universitet.

Også professor i erhvervsret, Ole Hasselbalch fra Aarhus Universitet, betegner det som lovstridigt.

Forløbet med de to forskellige målinger begynder i januar 2011, da Arbejdstilsynet konstaterer, at Siemens Wind Power sprøjter ulovligt med det stærkt sundhedsskadelige stof isocyanat i en produktionshal i Aalborg. Noget, som virksomheden i øvrigt har gjort siden 2003.

Arbejdstilsynet afkræver, at vindmøllegiganten hurtigst muligt undersøger forholdene i hallen og søger en dispensation, hvis den vil fortsætte med at sprøjte. Det fremgår af et brev fra Arbejdstilsynet til virksomheden, som DR er i besiddelse af.

Siemens Wind Power hyrer derefter et privat rådgivningsfirma, Alectia, til at undersøge produktionsforholdene i hallen. Undersøgelsen afslører, at hallens ”port og ovenlysvinduer ikke var åbne" den dag, hvor undersøgelsen blev foretaget.

Siemens Wind Power har ellers fortalt Arbejdstilsynet, at port og vinduer i hallen skal stå åbne, så skadelige stoffer kan komme ud.

Undersøgelsen viser altså, at det ikke altid sker.

- Så ved man noget, som har interesse for Arbejdstilsynet at vide. Arbejdstilsynet skal jo have det mest fyldestgørende billede og ikke et sminket eller sorteret billede, siger professor Ole Hasselbalch.

Også professor i arbejdsmiljø Peter Hasle mener, målingen er relevant for Arbejdstilsynet:

- Man har nogle måleresultater, der ligger relativt tæt på grænseværdien. Dermed kan man forestille sig, at der kan være omstændigheder, hvor grænseværdierne overtrædes. Derfor er det relevant for Arbejdstilsynet og en fejl fra virksomhedens side, at de ikke udleverer det.

Men Siemens Wind Power sender ikke undersøgelsen til Arbejdstilsynet. Det bekræfter Arbejdstilsynet overfor for DR Nyheder.

I stedet får vindmøllegiganten det private rådgivningsfirma Alectia til at lave en ny undersøgelse under andre forhold.

Resultaterne af den viser, at "porte og døre var åbne under hele sprøjteprocessen."

Ved denne nye måling er der altså udluftning, som gør, at stofferne kan forlade fabrikshallen. Og det er den nye måling, som Siemens Wind Power sender videre til Arbejdstilsynet.

I ingen af målingerne er der målt skadelige stoffer over grænseværdierne i luften i produktionshallen. Men det ændrer ifølge eksperterne ikke ved, at Siemens Wind Power har brudt loven ved kun at sende en af målingerne videre.

- Der er altså skaffet to forskellige målinger. Så må Arbejdstilsynet have begge målinger, og så må tilsynet vurdere, hvad de forskelle, der er tal om i målingerne, skyldes. Det er en tilbageholdelse, som efter min opfattelse er lovstridig. siger professor Ole Hasselbalch.

Rapporten fra Siemens Wind Power med den nye måling er medvirkende til, at vindmølleproducenten i oktober 2011 får dispensation til at sprøjte med isocyanat i produktionen af vindmøllevinger i Aalborg.

Siemens Wind Power ønsker ikke at stille op til interview. Men i et skriftligt svar til DR skriver Siemens Wind Power, at ”alle rapporter viste, at vi holdt os indenfor Arbejdstilsynets grænseværdier”.

- Da vi søgte dispensation for vores arbejdsmetode, vedhæftede vi det mest relevante undersøgelsesresultat, som reflekterede den aktuelle arbejdsmetode – den vi søgte dispensation for. Siemens er af den opfattelse, at vi i forbindelse med dispensationsansøgningen har givet alle de relevante informationer til myndighederne.

Hverken Arbejdstilsynet eller rådgivningsfirmaet Alectia ønsker at udtale sig i sagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19