23948sdkhjf

Skagen Varmeværk sætter plan B i spil

Men der arbejdes stadig på plan A - så lige nu kigger man både på overskudsvarme, affaldsvarme, solvarme og flisvarme.
I sin 2020-strategi har Skagen Varmeværk kig på endnu mere overskudsvarme fra fiskeindustrien, et nyt flisværk og et solvarmeanlæg. Men det nye forudsætningsgrundlag fra Energistyrelsen betyder, at varmeværket har kørt plan B i stilling.

Plan B går ud på at overtage affaldsværket i Skagen, som står over for en lukning med udgangen af fyringssæsonen 2017-2018.

- Vores oprindelige plan var jo at erstatte affaldsvarmen med biomasse, men nu er vi skudt til hjørne med det nye forudsætningsgrundlag, hvor man har regnet sig frem til at gas ikke koster noget. Så er det svært at få samfundsøkonomi i projektet, fortæller Jan Diget fra Skagen Varmeværk om den drejning projekt biomasse og solenergi pludselig har taget.

- Vores første prioritet er stadig flisanlæg, som kan køre nærmest ubemandet, men efter forudsætningskataloget kom i sidste uge, så kigger vi på at overtage affaldsanlægget i stedet for. Det projekt kører vi som plan B sideløbende med det andet, fortæller han.

Skagen Varmeværk arbejder i øjeblikket på at få dispensation fra Energistyrelsen til opførelsen af flisværket.

Sol på usikker grund
I strategien frem mod 2020 indgår 20.000 kvadratmeter solfangere, men også det projekt er endt på usikker grund efter forudsætningsgrundlaget.

- Vi havde regnet med at kunne anlægge solfangeranlæg der, hvor affaldsanlægget ligger i dag, men bevares det, så bliver pladsen ikke ledig. Samtidig er solfangere ikke konkurrencedygtige, hvis vi får vores flisanlæg, fortæller Jan Diget.

Planerne var ellers at etablere et kombinationsanlæg af plane solfangere og soltrug med en kapacitet på 10.000 MWh om året.

- Uanset hvordan det hele ender, så lægger vi i hvert tilfælde beslag på området, siger Jan Diget og hentyder til det areal, hvor affaldsanlægget ligger i dag.

Kører på overskudsvarme
Skagen Varmeværk henter i dag 20 procent af sit varmegrundlag – 16.000 MWh - fra produktionen af fiskemel og fiskeolie hos FF Skagen.

- Der er tre enheder på fabrikken som vi i dag trækker overskud ud af; kondensatorer, køling på røggas og på skrubbertårnet, hvor dampen slås ned og afgiver varme, men for fremtiden er der flere muligheder, fortæller Jan Diget og uddyber:

- Der er især én, der ligger lige til højrebenet. Det er udvinding af varme fra kølevandet. I dag går en del af den varme til spilde. Der er dog den hurdle at vandet kun er 40-60 grader og det er lige koldt nok for vores system, så det skal løftes med en varmepumpe.

Og netop her ved varmepumpen strander projektet, da der i dag er dobbelt beskatning forbundet med anvendelsen af varmepumpen.

- Vi er der hvor alle andre også står, når de øsnker at anvende en varmepumpe. Men det er noget vi satser på, fortæller Jan Diget.

Det nye anlæg står til at levere 10.000 MWh til varmeværket om året.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125