23948sdkhjf

Energiministeren tager første spadestik til brintfabrik

Mandag den 4. april tages første spadestik til et af Europas største og mest avancerede brintanlæg.
Med første spadestik foretaget af energi-, forsynings- og klimaminster Lars Christian Lilleholt markeres starten på et byggeri, som om godt et år vil levere grøn brint i stort omfang til industri og transportsektoren. Igangsætningen af byggeriet sker kun få måneder efter, at kontrakten på det 115 millioner kroner store projekt blev underskrevet af 6 partnere, der inkluderer den franske gas-koncern Air Liquide.

Brintfabrikken, som skal opføres i Hobro, bliver rammen om et elektrolyseanlæg, der skal producere brint på basis af vindmøllestrøm. Det vil ske i perioder, hvor der er rigelig strøm i forhold til det aktuelle forbrug, og strømmen derfor er billig. Derved bliver det muligt at overføre den vedvarende energi fra vindmøller til brintbiler. Brintbiler er miljøvenlige og udleder ikke andre stoffer end vand, de er hurtige at tanke op og har i gennemsnit en længere køreradius end el-biler. Brintbiler forventes derfor at blive udbredte sammen med brintbusser og –gaffeltrucks.

I forbindelse med det første spadestik deltager, ud over energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, også Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen og direktøren for Hydrogen Valley/Cemtec Lars Udby, som har været drivende kræfter i at trække brintprojektet til Hobro.

Den kommende brintfabrik forventes at kunne levere brint fra slutningen af 2017.

Projektet udføres i et samarbejde mellem franske Air Liquide, canadiske Hydrogenics, tyske Ludwig-Bökow-Systemtechnik og danske Neas Energy og Hydrogen Valley/Cemtec..

Det modtager støtte fra det danske ForskEL-program, som ledes af Energinet.dk, og EU gennem Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078