23948sdkhjf

Dansk vand og Lego i Det Hvide Hus

12 danske virksomheder og en lego-model skal i dag vises frem for USA’s præsident, Barack Obama. Se Lego-modellen af de danske vandteknologiløsninger her.
USA kæmper med tørke og et massivt vandspild, og de kommende år skal der investeres milliarder i at nedbringe amerikanernes vand- og energiforbrug. Danske vandteknologiske virksomheder har mange af de løsninger, amerikanerne tørster efter, og derfor er en håndfuld danske virksomheder håndplukket til at vise, hvad de kan i Det Hvide Hus.

Det sker i morgen på vandtopmødet ”Moonshot for Water”, hvor danske virksomheder vil demonstrere løsninger for præsident Barack Obama og mere end 200 af landets vigtigste beslutningstagere. Det sker blandt andet med en model bygget af 20.000 legoklodser af en komplet by med en 1,5 meter høj skyskraber, en vandforsyning, spildevandsanlæg og en svævende helikopter.

- Lego-modellen viser det bedste, vi kan i Danmark, på tværs af hele vandområdet fra grundvandskortlægning over effektive drikkevandsforsyninger til energiproducerende spildevandsanlæg. Vi har de totale løsninger, der tilmed er energineutrale, som amerikanerne tørster efter. Der er et kæmpe potentiale for eksport af vandteknologi til USA, som vi skal blive bedre til at udnytte, for det kan i sidste ende betyde vækst og arbejdspladser i Danmark, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Danmarks deltagelse i vandtopmødet er blevet til i et samspil mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Danmarks ambassade i Washington. Fremstødet spiller godt sammen med Vandvisionen, som den samlede danske vandbranche står bag, hvor ambitionen er at fordoble eksporten af dansk vandteknologi inden 2025 og skabe mindst 4000 nye danske arbejdspladser. Det er en vision, regeringen støtter op om.

Eksporteventyr kan være på vej
Danmark har en global førerposition inden for vandteknologi, og det har USA og Det Hvide Hus nu fået øjnene op for. Det er et bredt konsortium med 12 af Danmarks førende vandteknologivirksomheder, rådgivere og interesseorganisationer, der har været med til at overbevise præsident Barack Obamas administration om, at netop danske vandløsninger er så relevante for USA, at Danmark er blandt kun 10 udstillere på vandtopmødet.

Senior Vice President Jesper Kjelds fra målerfirmaet Kamstrup er en af de fire eksperter, der skal præsentere de danske løsninger i Det Hvide Hus.

- En reduktion af USA’s vandforbrug på 33 procent eller mere er bestemt realistisk med kendt teknologi. Med et intelligent vandnetværk er det muligt at reducere vandspild i nettet, optimere ressourceudnyttelsen og gøre det muligt for forbrugere og virksomheder at reducere energi og vandforbrug, uden at det går ud over hverken komfort eller økonomisk vækst, siger Jesper Kjelds.

Global markedsdirektør i Rambøll, Søren Hvilshøj, ser frem til besøget i Det Hvide Hus.

-Vi har nu været på det amerikanske marked et års tid og kan konstatere, at der er en enorm interesse for danske vandløsninger herunder blå-grønne klimatilpasningsprojekter, hvor vandet nedsives naturligt i undergrunden i stedet for at blive ført bort i rør. Denne tilgang er i mange tilfælde både billigere og bedre, fordi det giver mulighed for at udnytte de blå-grønne arealer rekreativt, som vi kender det fra flere steder i Danmark. Dette aspekt fremgår fint af lego-modellen, og jeg glæder mig til at præsentere den i det Hvide Hus, lyder det fra Søren Hvilshøj.

Konsortiet bag lego-modellen består af ekspert i lækagesporing Leif Koch, eksperter i grundvandskortlægning Skytem, målerfirmaet Kamstrup, Rambøll, eksperter i hydraulik DHI, ventilvirksomheden AVK, Danfoss, Grundfos, Danske Vandværker, DANVA, Messecenter Herning og State of Green, Danmarks grønne markedsføringskonsortium, der har fået muligheden for at fremvise danske produkter og know-how på vandtopmødet ”Moonshot for Water”, som er arrangeret i forbindelse med World Water Day.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14