23948sdkhjf

Koldt havvand skal opvarme boliger i Aarhus

Frem mod 2030 vil Aarhus Kommune vokse med cirka 75.000 nye borgere. Det kræver en udbygget energiforsyning, og det har sat gang i forsøgsprojekt med koldt havvand til opvarmning af boliger.
Aarhus Kommune går nye veje i udbygningen af kommunens fjernvarmeforsyning med udviklingen af et nyt fjernvarmesystem, der udnytter energien i koldt havvand og ved hjælp af store eldrevne varmepumper vil sende grøn varme ind i aarhusianernes stuer.

- Udover at forsyne Aarhus Ø med varme, er projektet også med til at afdække mulighederne for at bruge varmepumper i fjernvarmeforsyningen i fremtiden og dermed reducere energiforsyningens CO2-aftryk, siger Adam Brun, forretningsudvikler i AffaldVarme Aarhus, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Energi bliver tappet under nedkøling
Ideen er at trække varmen ud af koldt havvand ved hjælp af en vanddampskompressor og en ammoniakvarmepumpe, som bliver koblet til et fjernvarmeanlæg og installeret i en bygning tæt på et nyt boligkvarter med cirka 7,000 indbyggere på havnen i Aarhus. Året rundt vil havvandet løbe gennem varmeværket og blive nedkølet med 6-7 grader. Under nedkølingen vil havvandet blive tappet for den energi, som bliver dannet under fordampningen. Gennem en veksler og et ammoniaktrin bliver temperaturen hævet til ca. 65 grader, og herefter bliver varmen sendt ud i fjernvarmesystemet og videre ud i folks boliger.

- Selve ideen om varmepumper er ikke ny. Det nye er, at varmepumpen trækker varme ud af havvand. Den løsning er ikke set før og skal udvikles og vokse i de kommende år, siger Adam Brun.

CO2 neutralitet i 2030
AffaldVarme Aarhus forventer, at elektrisk drevne varmepumper som den under udvikling kommer til at spille en større rolle i den generelle fjernvarmeforsyning i Aarhus. I perioder med overskud af vindmøllestrøm vil varmepumpen nemlig producere varme uden at udlede CO2 eller forbruge biomasse. Projektet understøtter dermed byrådets ambitioner om CO2-neutralitet i 2030, bæredygtig byudvikling samt udvikling af den danske clean-tech sektor.

Cowi har mange års erfaring med fjernvarmesystemer og er rådgiver på projektet i Aarhus. Herunder projektering af byggeriet og de tekniske installationer i det 900 m² store byggeri, som skal huse både varmepumperne og varmeveksleranlæg.

- I Cowi har vi bl.a. viden om, hvordan varmepumperne skal installeres og kobles til havvandsindtag samt fjernvarmesystemet for at fungere optimalt. Projektet medvirker til en stor forbedring af energieffektiviteten i Aarhus Kommune, og det er vi naturligvis glade for at kunne bidrage til, siger afdelingschef Torben Hermansen, Cowi.

Byggeriet til de tekniske installationer forventes at gå i gang i forsommeren 2016, mens varmepumperne forventes at være installeret i 2018.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203