23948sdkhjf

Earth Hour uden stor effekt for el-forbruget

WWF opfordrer til at danskerne og millioner af andre mennesker slukker lyset en time på lørdag. Men kan det ses på elmålerne, når Danmark mørklægges en time?
Når danskerne og millioner af andre mennesker kloden rundt deltager i Earth Hour og slukker lyset i en time lørdag aften, er der vist mere tale om en symbolsk handling end en handling, der skal få alverdens el-forbrugskurver til at styrtdykke.

Rent faktisk er der større udslag på el-forbruget, når dronningen holder sin nytårstale nytårsaften.

- Når dronningen går på nytårsaften så kommer der et dyk i den normale kurve, som helt klart skiller sig ud fra andre dage, ved Earth Hour er udfaldet ikke så stort, men vi kan da se et lille dyk, fortæller Jesper Nørskov Rasmussen hos Energinet.dk.

Lille bitte dyk
Sidste år - i 2015 - gik Energinet.dk ind og sammenlignede elforbruget i tidsrummet for Earth Hour med samme tidsrum lørdagen før og lørdagen efter - og der var altså ikke det helt store at se.

- Når vi dykker ned i tallene og kigger på fem minutters data for forbruget lige nøjagtigt den dag, så kan vi se, at der skete et lille dyk i elforbruget klokken 20:45, fortæller Jesper Nørskov Rasmussen.

Men selvom der er registreret et lille fald i elforbruget, vil Jesper Nørskov Rasmussen ikke alene tildele Earth Hour æren for det.

- Vi kan ikke udelukke, at det skyldes andre ting, men noget tyder på, at der er en lille effekt i den time, siger Jesper Nørskov Rasmussen og uddyber:

- I grafen herunder, der er lavet ud fra prognoser sammenholdt med data fra Vestdanmark, kan man se at forbruget typisk falder også på de referencedage, vi har valgt, men der er et knæk på aftenen for Earth Hour, som er den lilla kurve. Vi skønner, at der måske er en max effekt på 100 MW i hele Danmark af Earth Hour.


Udover nytårsaften under dronningens nytårstale viser elforbruget i Danmark også usædvanlige udsving juleaften, hvor elforbruget dykker, når danskerne sætter sig til bords og kæmper om mandelgaven. Ligeledes viser elforbruget, at danskernes energiniveau - både på den ene og anden måde - er usædvanligt lavt om formiddagen den 1. januar.

Om Earth Hour
Earth Hour organiseres af WWF.

I tidsrummet 20:30 til 21:30 lørdag den 19. marts 2016 slukker millioner af mennesker og tusindvis af virksomheder og byer kloden rundt lyset, som et symbolsk signal om handling mod klimaforandringerne.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094