23948sdkhjf

Ny meningsmåling: Færre oplever gener fra vindmøller

Naboerne til vindmøller er mere positive og oplever langt færre gener, viser meningsmålingen fortaget af Jysk Analyse blandt 960 husstande.
Jysk Analyse har for VidenOmVind gennemført en meningsmåling blandt vindmøllenaboer, der omfatter husstande indenfor 1000 m fra store vindmøller. Resultatet viser, at selv blandt de nærmestboende er det et lille mindretal, der oplever betydelige gener af naboskabet til vindmøller. Sammenlignet med en tilsvarende meningsmåling, gennemført i 2012, er resultatet af den nyeste måling udtryk for en positiv forskel.

- Vi er meget tilfredse med undersøgelsen. Vi skal have noget fakta ind i vindmølledebatten – det er jo det vi er sat i verden for. Og med den her undersøgelse, der er utrolig omfattende, får vi noget fakta, som er svært at komme uden om, siger Henrik Vinther, sekretariatsleder hos VidenOmViden, der står bag undersøgelsen.

Meningsmålingen er gennemført af Jysk Analyse blandt samtlige 960 husstande, som ligger indenfor en radius af 1000 m fra 239 vindmøller fordelt på 62 vindmølleparker. Tilsammen repræsenterer disse vindmøller alle store møller opstillet i Danmark fra d. 1/7 2011 til d. 31/12 2014, og med deltagelse af 443 respondenter omfatter undersøgelsen 46 pct. af husstandene. Omregnes resultatet af meningsmålingen i forhold til samtlige 960 husstande, svarer det til, at der ved et vindmølleprojekt med store vindmøller vil være gennemsnitlig 2,6 husstande indenfor 1000 m, som vil opleve gener ”i høj grad”.

Markant fald i gener
Analysen fra jysk Analyse viser at 17 pct. oplever gener ”i høj grad”, 13 pct. svarer ”i nogen grad”, mens 69 pct. tilkendegiver, at de ikke eller kun ”i mindre grad” oplever gener ved at bo i nærheden af vindmøllerne.

På spørgsmålet: ”Oplever du, at du har gener af at bo i nærheden af vindmøllerne”, svarede deltagerne i undersøgelsen, som blev foretaget i januar 2016:


Sammenlignet med en tilsvarende tidligere meningsmåling, som Jysk Analyse gennemførte tilbage i 2012, udgør resultatet på de 17 pct. et markant fald blandt de allernærmeste vindmøllenaboer, der oplever gener ”i høj grad”. Analysen fra 2012 omfattede naboer i en afstand op til 2 km, men en særskilt opgørelse af svarene fra de respondenter, der var bosat indenfor 1000 m, viser følgende svarfordeling på spørgsmålet: ”I hvilken grad oplever du, at der er ulemper forbundet med at bo i nærheden af vindmøllerne?”


Mere valid
Meningsmålingen fra 2016 er ifølge sekretariatsleder Henrik Vinther mere valid, fordi den omfatter langt flere vindmøller og husstande end analysen i 2012. Her medvirkede blot 156 respondenter indenfor 1000 m, svarende til 25 pct., men med 443 respondenter svarende til 46 pct. af alle husstande i 2016, er der tale om en mere repræsentativ undersøgelse.

Henrik Vinther håber da også, at analysen vil fungere som et godt værktøj og argument for lokalpolitikerne i vindmølledebatten, men længere tror han ikke analysens argumenter når.

- Jeg forventer da at det vil gøre indtryk på kommunalpolitikerne – det er fakta, der er svær at komme uden om, men jeg gør mig ikke nogen illusioner om, at det får betydning i forhold til modstanderne af vindmøller. Dem er det desværre ikke let at komme i dialog med, siger Henrik Vinther.

Han håber at analysen og dens positive resultat vil vinde indpas i kommunerne også inden sundhedsundersøgelsen foreligger i 2017.

b]Positive over for vind [/b]
Resultatet af den nyeste måling flugter fint med, hvordan danskernes holdning generelt er til opstilling af vindmøller på land.

I en nylig meningsmåling fra december 2015, som Megafon gennemførte for Vindmølleindustrien, tilkendegav 92 pct. af et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, at de bakker op om udbygningen med vindkraft. Forelagt flere svarmuligheder på spørgsmålet om potentielle ulemper ved at udbygge vindenergi i eget lokalområde, svarede blot 10 pct., at støj var en ulempe. Dette skal ses i forhold til en tidligere meningsmåling fra Megafon fra 2009, hvor 22 pct. havde markeret støj som en ulempe.

Som mulig forklaring på det mere positive resultat peger Henrik Vinther på, at de fleste af vindmøllerne, der indgår i den nyeste meningsmåling, har skullet overholde det skærpede krav til lavfrekvent støj på 20 dB, som blev indført fra 2012. Dette stemmer overens med resultaterne af en stor undersøgelse vedrørende ældre og nyere vindmøllers relative andel af lavfrekvent støj, som er blevet publiceret i det internationale tidsskrift aeroacoustics.




Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125