23948sdkhjf

Forsvaret: Forsyninger i høj risiko for hackerangreb

Hvis fjernvarmeselskaber udsættes for hackerangreb, vil den nationale trussel være meget begrænset. Det skyldes både fjernvarmens natur med små lukkede systemer og et generelt fokus på risikoen, siger tænketanken Grøn Energi.
Hvis man læser Forsvarets Efterretningstjenestes risikovurdering for 2015 står der, at det er meget sandsynligt, at flere stater vil forsøge at ud­nytte internettet offensivt i deres militære operationer. Denne oprustning af militære kapaciteter kan bruges offensivt imod blandt andet forsynings- og energisektoren, lyder det i vurderingen.

Om end man i Grøn Energi godt forstår rationalet bag vurderingen, så mener tænketanken, at varmesektoren udgør en meget begrænset risiko. Det skyldes blandt andet, at fjernvarmen, modsat eksempelvis el- og gassektoren, består af mange afgrænsede rørsystemer, der ikke er forbundet med hinanden.

- Det er vores oplevelse, at især de store varmeproducenter og fjernvarmeselskaberne i de store byer er meget opmærksomme på udfordringen med at beskytte sig mod hackerangreb. For de mindre selskaber er opmærksomheden stigende, og det er vores forventning, at der vil komme yderligere fokus på udfordringen i takt med, at kraftvarmeværkerne bliver endnu mere intelligente og IT-drevne, siger Anne Baastrup Holm, der er udviklingskonsulent i tænketanken Grøn Energi og som torsdag skal give en præsentation af fjernvarmesektorens muligheder og risici på konferencen IT-sikkerhed i energi- og forsyningssektoren, der afholdes af Energiauktion.dk i København.

- Hvis onde kræfter skulle få held til at hacke og eventuelt sætte et værk ud af drift, da er skadeseffekten forholdsvist begrænset, da ledningsnettet i fjernvarmen ikke er forbundet til hinanden, fortæller Anne Baastrup Holm og fortsætter:

- Den enkelte forbruger vil næppe mærke et udfald i varmeproduktionen, da det termiske net i sin natur fungerer som lager, og afkølingen sker gradvist.

Intelligent varme øger risiko
Mange af selskaberne imødekommer udfordringen ved at producere med forskellige brændsler, så selv, hvis hackere skulle få held til at fjernstyre dele af et kraftværk, er det muligt at fortsætte varmeproduktionen fra andre enheder.

- Mange fjernvarmeselskaber har i de senere år gjort en indsats for at de-koble de forskellige netværk, sådan at styring af produktion ikke er netværksmæssigt forbundet med eksempelvis bogholderi og indkøb. Det er endnu et af de tiltag, selskaberne gør for at begrænse risikoen, fortæller Anne Baastrup Holm.

- Der er ingen tvivl om, at jo mere intelligent og IT-drevet vores varmeproduktion, målerovervågning, brændselsindkøb og så videre bliver, jo større er behovet for at fokusere på IT-sikkerheden. Derfor er vi også midt i en proces, hvor fjernvarmeselskaberne gennemgår en uddannelse for at blive klogere på, hvordan man håndterer denne udfordring, uanset hvor teorietisk den end måtte være, oplyser Anne Baastrup Holm.

Dansk Fjernvarme afholder den 30. marts temadag om persondata og IT-sikkerhed, hvor aspektet om forsyningssikkerhed netop vil være i fokus. Her vil Anne Baastrup Holm også fortælle om de erfaringer, der er gjort i CPHCOM-projektet, der netop har været genstand for en konference om fremtidens intelligente kraftvarmeværk.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158