23948sdkhjf

Strømtyveri koster Energi Fyn millioner

Energi Fyn vurderer, at strømtyveri koster selskabet i omegnen af 2 mio. kr. om året.
I lighed med andre elselskaber oplever Energi Fyn store problemer med strømtyveri. Energi Fyn vurderer, at der årligt bliver stjålet 1 million kWh strøm fra selskabet. Det svarer til omkring 2 mio. kr. om året. Dertil bruger Energi Fyn mange ressourcer på at opdage og bevise tyveriet.

- Vi opdager i gennemsnit to-tre strømtyverier om ugen. Hertil kommer de større tyverier i forbindelse med skunkproduktioner. De penge, vi mister ved tyveri, skal i sidste ende betales af vores øvrige kunder. Derfor bruger vi mange ressourcer på at opdage og bevise tyverierne, siger Stig K. Bøgelund, chef for Installation og Måleteknik hos Energi Fyn.

Overvågning fanger negativt forbrug
Energi Fyn har flere muligheder for at opdage strømtyverier. Blandt andet følges kundernes forbrug løbende, og Energi Fyn laver løbende kontrolmålinger på timebasis i afgrænsede geografiske områder.

Hvis der registreres et negativt forbrug på en elmåler, er det ofte tegn på, at der foregår noget ulovligt. Her foretager Energi Fyn så en kontrolmåling for at dokumentere eventuelle ulovligheder og kontakter herefter kunden. Dette fører ofte til, at strømforbruget normaliseres, og kunden frivilligt betaler det skønnede strømforbrug.

- I de tilfælde hvor strømforbruget ikke normaliseres, eller hvis vi i forbindelse med elmålerbesøg konstaterer ulovligheder, foretager vi en politianmeldelse. I 2015 har vi foretaget 36 politianmeldelser for strømtyveri. Indtil nu har vi vundet to retssager, en er opgivet på grund af manglende bevismateriale, og 33 sager venter på at blive afgjort, fortæller Stig K. Bøgelund.

Strømtyveri straffes
Det har hidtil været vanskeligt for Energi Fyn at få strømtyveri for retten, men efter to vundne sager, der har resulteret i betingede straffe, krav om betaling af den stjålne strøm samt krav om betaling af sagsomkostningerne, forventer Energi Fyn, at politiet fremover vil se anderledes på sagerne.

- Det er vigtigt for os at sende et signal om, at strømtyveri er strafbart og kan blive straffet med en betinget dom og økonomisk tilbagebetaling, forklarer Stig K. Bøgelund.

Tyveri af strøm sker typisk ved at sætte kraftige magneter på elmåleren eller ved ulovlige og ofte farlige installationer uden om elmåleren.

- Teknologien i elmålerne bliver løbende udviklet. For eksempel er de elmålere, som vi sætter op i dag, ikke magnetpåvirkelige, og de har en indbygget alarm, som registrerer magnetpåvirkning og demontage af målerdæksel. Vi er derfor i fuld gang med at udskifte vores gamle elmålere med de nye elmålere, siger Stig K. Bøgelund.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109