23948sdkhjf

Vindmølleindustrien: Flere nye testpladser til vindmøller

Partnerskabet Megavind understreger behovet for flere pladser til test af prototype-vindmøller. Vindmølleindustrien efterspørger 4-7 nye testpladser og tager nu spørgsmålet op med regeringen. Se Megavinds otte hovedanbefalinger her.
Den danske vindindustri har et fortsat tiltagende behov for at teste fremtidige generationer af vindmøller, og med to allerede fyldte testcentre er der behov for nye testfaciliteter.

I dag driver DTU to testcentre med i alt 12 prototype-testpladser i Høvsøre og Østerild. Sammen med andre danske testfaciliteter er de to testcentre med til at opretholde og tiltrække store private investeringer i teknologiudvikling for vindindustrien i Danmark, ligesom disse er et omdrejningspunkt for offentligt og privat forskningssamarbejde.

- Vi ser en altafgørende sammenhæng mellem muligheden for at kunne teste nye møller i nærheden af virksomhedernes udviklingsafdelinger og fastholdelse af investeringer og arbejdspladser i Danmark for hele sektoren, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er enig i vigtigheden af testfaciliteter.

- Danmark skal fortsat være et land med produktionsarbejdspladser, og vi ved, at udvikling og produktion ofte går hånd i hånd. Derfor er det vigtigt med faciliteter til test af vindmøllekomponenter og fuldskala prototyper. Jeg ser frem til at drøfte anbefalingerne fra Megavind nærmere, siger Troels Lund Poulsen.

Megavind peger på behov for flere testpladser
Det nationale strategiske forskningspartnerskab for vind, Megavind, repræsenterer den samlede sektor lige fra producenter til developere, leverandører og universiteter. Det er dermed industrien, der taler med én stemme, når Megavind i sin helt nye forskningsstrategi adresserer behovet for etablering af flere testpladser til test af prototype-vindmøller i Danmark.

Sammen med en række andre prioriteter peger Megavind på, at en permanent og fleksibel adgang til testsites for de største vindmølleproducenter i Danmark er nøglen til kontinuerligt at kunne frigive nye møller til markedet og dermed drive prisen på energi ned.

- Megavind peger på en meget aktuel og konkret udfordring, som vi må adressere, da adgangen til det nødvendige antal testpladser er kritisk for de virksomheder, der udvikler møller i Danmark, siger Jan Hylleberg.

I dag er vindmøllebranchen i den situation, at antallet af testpladser er begrænset, og de to nationale testcentre er fuldt besat. Det skaber usikkerhed om, hvornår en ny mølle kan testes, fordi branchen ikke kontinuerligt har mulighed for at teste egne møller i Danmark.

Dialog med regeringen
På baggrund af anbefalingerne fra Megavind starter Vindmølleindustrien nu en dialog med regeringen med henblik på generelt at drøfte den danske test- og demonstrationsstrategi herunder at få analyseret mulighederne for at finde yderligere prototype-testpladser.

- Vi ser frem til dialogen med regeringen om at udbygge de danske testfaciliteter i de kommende år. Hvad angår antallet af nye testpladser, er det et aktuelt problem, og vi vurderer, at der her og nu er et behov for yderligere 4-7 prototype-testpladser, siger Jan Hylleberg.

Både testcenteret i Høvsøre og på Østerild er fuldt besat ogved seneste udbudsrunde var der flere interesserede, end der var testpladser, hvilket understreger behovet for yderligere pladser i de kommende år.

Megavinds otte hovedanbefalinger til test-og demonstrationsfaciliteter og kompetencer

Faciliteter:
▪ Sikre tilgængeligheden af yderligere testpladser til fuldskala vindmøller
▪ Videreudvikle og styrke danske faciliteter og muligheder for fuldskala nacelletest
▪ Udvikle en konverter-baseret nettest-facilitet til afprøvning af vindmøllegeneratorer (WTG’ere)
▪ Bygge testfaciliteter til vinger over 100 meter

Kompetencer:

▪ Forbedre vores forståelse af operationelle miljøforhold og udvikle mere effektive, accelererede testmetoder
▪ Udvikle mere effektive metoder til måling af offshore vindforhold
▪ Udvikle hurtigere og mere effektive og avancerede metoder til vingetest
▪ Styrke videregående uddannelser i test




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124