23948sdkhjf

Kritik af ny olieuddannelse på Københavns Universitet

Ny uddannelse skal give de studerende nye metoder til at øge mængden af olie, der pumpes op af et oliefelt. - Den forkerte vej at gå, lyder kritikken.
Studerende på Kemisk Institut ved Københavns Universitet vil i fremtiden kunne vælge at specialisere sig i olie- og gaskemi på deres bachelor. Specialiseringen vil blandt andet gøre de studerende klogere på det, man i fagsprog kalder EOR – Enhanced Oil Recovery – som er metoder til at øge mængden af olie, der kan pumpes op af et givent oliefelt. Med uddannelsen håber universitetet at kunne tiltrække midler fra olieindustrien til forskning.

Men det er den helt forkerte vej at gå, i en tid hvor verden forsøger at reducere den globale udledning af drivhusgasser. Det mener klimanetværket Ansvarlig Fremtid.

- Københavns Universitet ønsker at fremstå som et klimavenligt universitet. Med dette tiltag går universitetet i den totalt modsatte retning. Signalpolitisk er det et kæmpe selvmål, siger netværkets talsperson, Thomas Meinert Larsen, der selv er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring.

- En stor del af den olie i verden, som industrien allerede råder over og forventer at kunne pumpe op og sælge med fortjeneste, skal blive i undergrunden, hvis vi vil leve op til målsætningen om, at den globale opvarmning skal holdes under to grader. Derfor nytter det jo ikke noget at lære unge mennesker, hvordan man pumper endnu mere op, end vi kan i dag.

Jonas Niemann, der er kandidatstuderende ved Kemisk Institut og tidligere formand for fagrådet ved Kemisk Institut, mener, at Københavns Universitet undervurderer, hvor etisk problematisk en specialisering i olie og gas er.

- Kunne man forestille sig, at Kemisk Institut ville indgå et samarbejde med våbenindustrien om at lave kemiske våben? Det er en barsk sammenligning, men vi ved, at klimaforandringerne vil medføre enorme menneskelige lidelser, så jeg mener ikke, der er så stor forskel, siger Jonas Niemann, der også er formand for SF København.

Professor i kemi Theis Ivan Sølling, der skal lede den kommende specialisering i olie- og gaskemi, mener ikke, at Københavns Universitet har problemer med etikken. Tværtimod giver specialiseringen god mening fra et miljømæssigt perspektiv, da alternativet er at udvinde mere ukonventionelle ressourcer.

- Der er nok konventionel olie i de eksisterende felter til at forsyne verdens behov de næste mange, mange årtier. Derfor er det fornuftigt at udvikle metoder til at få mere af den type olie og gas op, da alternativet er at udvinde skifergas, tjæresand eller olie fra Arktis, siger Theis Ivan Sølling, der pointerer, at verdens behov for fossil energi først forsvinder, når alternative teknologier er tilstrækkeligt udviklede og konkurrencedygtige, hvilket tager lang tid.

Den nye specialisering er en del af en større satsning på olie og gas ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet SCIENCE. Mærsk, Shell, Chevron og Nordsøfonden har bevilget en milliard kroner til forskning i olieudvinding i Danmark, og fakultetet vil gerne tiltrække en andel af den bevilling. Derfor har Kemisk Institut ansat Theis Ivan Sølling, som har arbejdet for Mærsk i Qatar de seneste år. Han er godt klædt på i forhold til at tiltrække midler fra olieindustrien, mener hans kommende chef, leder af Kemisk Institut Mikael Bols.

- Theis har forsket hos os før, og vi ved, han er dygtig. Derudover har han en forudsætning for at kunne tiltrække penge fra olieindustrien. Netværk og forbindelser betyder noget, siger Mikael Bols og fortæller, at den kommende specialisering i olie- og gaskemi var Theis Ivan Søllings forslag i forhandlingen vedrørende hans ansættelse som forsker.

På grund af politikernes nedskæring af basismidlerne til forskning er Kemisk Institut nødt til at tiltrække flere eksterne forskningsmidler for at beholde samme størrelse, pointerer Mikael Bols.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094