23948sdkhjf

Nordmænd sysler med alternativt atom-brændsel

Et femårigt testforsøg af thorium som brændsel i atomreaktorer går nu ind i sin anden fase.
I april 2013 iværksatte et konsortium med norske Thor Energy i spidsen det første forsøg med thorium i en testreaktor i Halden i det sydlige Norge.

Den test er gået så godt, at man nu gået i gang med fase to, og endnu en ladning thorium blev lige før jul fyldt i reaktoren. Denne skal verificere de testresultater, man hidtil har opnået og være endnu et skridt mod en kommercialisering af teknologien.

- Med denne anden ladning i Halden har vi nået en stor milepæl og et vigtigt springbræt mod kommerciel godkendelse af thorium til eksisterende letvands-rekatorer, siger Øystein Asphjell, CEO hos Thor Energy.

Anden fase af forsøget består af 12 brændselsstave. Der er tale om tre varianter af brændselsstave; uran-baserede stave med små mængder thorium, thorium-baserede stave med små mængder uran samt fire reference-stave.

Fordelene ved at bruge thorium i stedet for traditionel uran er ifølge det norske projektselskab mange. Dels er det meget billigere end uran, og derudover er energiproduktionen sikrere, da thorium har en bedre varmeledningsevne, og slutteligt produceres der mindre radioaktivt affald. Derudover kan thorium ikke bruges til kernevåben.

Konsortiet forventer at være klar til egentlig energiproduktion i 2018.
Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078