23948sdkhjf

Elektricitetens nye motorvej bliver mere venlig

Bystrup Power Pylons er sammen med bl.a. Tuco Værft i gang med at designe fremtidens højspændingsmaster. De skal fremstår 'mere venlige'.
Om få år kan de 45 meter høje, strittende højspændingsmaster med store, brummende 400 kV ledninger være fortid. Erstatningen kan meget vel være lavere, mere diskrete master af ikke-ledende materiale.

Udskiftningen bliver nødvendig, fordi strøm bliver produceret anderledes og andre steder end før, ligesom behovet for at kunne få den sikkert frem til forbrugerne vokser.

- I gamle dage lagde man typisk et stort kraftværk ved siden af en stor by. Men de store kraftværker i dag kan fx være vindkraftværker, som ligger ude på havet, langt væk fra byerne. Derfor er der behov for nogle stærke transmissionsforbindelser til de bæredygtige energiformer, som vi skal integrere i el-nettet, forklarer professor Claus Leth Bak fra AAU’s Institut for Energiteknik, der tager sig af den elektriske side af udviklingsarbejdet.

Forsyningssikkerheden i første række
De gamle, velafprøvede master fungerer, og strømafbrydelser som følge af ledningsnedbrud på de store master er uhyre sjældne. Derfor skal der grundige undersøgelser og talrige test til, før man kan tage de nye master i brug.

- Det er et gennemgribende anderledes design i et nyt materiale. Det vigtigste for et forsyningsselskab er pålidelighed i forsyningen, så strømmen ikke forsvinder. Hvis ikke masterne er lavet rigtigt, vil det kunne resultere i kæmpestore blackouts, forklarer Claus Leth Bak.

- Vi kommer med vores kompositmaster og er oppe mod noget, der er perfektioneret til det yderste og har hundrede års track record. Det er klart, at det vil være op ad bakke, og at det vil tage mange år at overbevise forsyningsselskaberne om, at det her ender med at være lige så teknisk godt. Det tager lang tid at opbygge den erfaring – og så er vi heller ikke færdige med at udvikle det endnu.

Mere venlige master
Hos Bystrup er tanken, at de nye master skal bygges i rent kompositmateriale, som ikke er elektrisk ledende. Samtidig bliver de designet på en måde, der får dem til at fremstå ’mere venlige’, som Claus Leth Bak kalder det.

De nye master bliver kun cirka 20 meter høje – mindre end halvt så høje som de højspændingsmaster vi kender i dag.

- Formgivernes styrke er, at de kan tegne noget, som folk kan lide. Vores opgave er at sikre, at det er noget, der kommer til at fungere teknisk også. Og det skal det nok komme til, selv om der er en del udfordringer ved det, siger Claus Leth Bak, og uddyber:

- Der er ingen, der har prøvet at lave det på denne måde før. Men vi mener godt, at de tekniske udfordringer kan overkommes - og vi har også forslag til hvordan. Vi får en billigere, bedre og mere folkeligt acceptabel måde at flytte elektriciteten på.

Projektets samlede budget er på 26 mio. kr.. Innovationsfonden investerer de 15 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125