23948sdkhjf

Varmepumperejseholdet genopstår

Energiforligskredsen har i dag vedtaget at uddele over 200 millioner kroner til udvikling af grønne løsninger, heriblandt genetablering af varmepumperejseholdet, Samsø Energiakademi og udvikling af geotermi.
Forligskredsen bag energiaftalen fra 2012 blev i dag enige om at tildele 207,6 millioner kroner til udvikling af grønne løsninger. Det er meningen, at pengene skal hjælpe erhvervslivet og det offentlige med at fremme energieffektive løsninger.

Blandt andet er der afsat 61,5 millioner kroner til en geotermi-låneordning, der gør det muligt for et fjernvarmeselskab at få tilbagebetalt en del af boreomkostningerne, hvis en boring går galt. Den selvsamme garanti-ordning blev ellers lagt i graven med finansloven for 2016.

- Vi kan jo kun glæde os over, at ordningen er tilbage. Det vil give vores medlemmer mulighed for at få nogle værdifulde erfaringer med geotermi, der jo er en ren og vedvarende energikilde. Men jeg vil samtidig godt advare mod sådan en slingrekurs fremover. Ellers ved vi jo ikke, hvilken retning vi skal i, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen med henvisning til, at Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab for præcis en måned siden blev besluttet lukket. Flere af medarbejderne har allerede fået arbejde andetsteds.

Genetablering
Varmepumperejseholdet genetableres og får 8,1 millioner kroner til at udøve rådgivning om store varmepumper til fjernvarme og centralvarme. Men rejseholdet blev nedlagt ved finansloven for 2016. Også her har flere ansatte fundet nye græsgange.

Der følger heller ingen støttepulje med til det nye rejsehold. De har netop med succes ydet tilskud til ti projekter, der i alt har fået 26,6 millioner kroner til at etablere store varmepumper for.

- Det er positivt, at rejseholdet genopstår. Bedre sent end aldrig. Men for at de skal have nogle projekter at rådgive om, vil det jo være naturligt, at de store varmepumper kommer ind under energispareaftalen, da det vil kunne give et skub i udbredelsen af varmepumperne i fjernvarmen, siger Kim Mortensen.

Tre kategorier
Udmøntningen af energireserven tildeles indenfor tre kategorier, herunder en række specifikke projekter

Tema 1: Et effektivt og fleksibelt energiforbrug i bygninger
 • Videncenter for energibesparelser i bygninger: Videncentret skal indsamle og systematisere viden om energibesparelser i bygninger og formidle dette til byggebranchen: 15 mio. kr.
 • Fremme af intelligente og energieffektive bygninger: Et bredt samarbejde af relevante aktører skal samarbejde om at udvikle og demonstrere nye smarte løsninger til reduktion af energiforbruget i bygninger: 33,6 mio. kr.
 • Rådgivning af private husstande: Der gennemføres et udbud med henblik på, at husstande kan rådgives om energieffektive løsninger: 3 mio. kr.

Tema 2: Energieffektivisering i erhvervslivet
 • Analyser af erhvervslivets energiforhold og konkurrenceevne: Projektet skal bidrage med viden om virksomhedernes konkurrencevilkår i Danmark sammenlignet med udenlandske virksomheder: 5,7 mio. kr.
 • Optimering af energispareindsatsen: Tiltaget skal værksætte initiativer, som kan fremme en forbedret og mere omkostnings-effektiv indsats: 5,1 mio. kr.
 • Forskning på transportområdet: Projektet skal fremme Clean Tech og bidrage til at reducere CO2-udledningen i transportsektoren: 24 mio. kr.

Tema 3: Effektiv anvendelse af VE-el og omkostningseffektiv omstilling
 • Udbredelse af varmepumper – rejsehold: Varmepumperejseholdet - som kan udøve rådgivning om store varmepumper til fjernvarme, centralvarme og industriprocesser - genetableres: 8,1 mio. kr.
 • Varmepumper til individuel opvarmning: Der udvikles nyt forretningskoncept, hvor virksomheder kan hjælpe til med at tilbydevarmepumper til private hjem på nye måder: 30 mio. kr.
 • Smart Energy: Der etableres en pulje, der skal støtte forretningsmodne løsninger på tværs af forsyningssektorer: 9 mio. kr.
 • Økonomiske konsekvensanalyser: Modellen IntERACT videreudvikles, så den kan beregne økonomiske og energimæssige konsekvenser af politiske tiltag: 5,1 mio. kr.
 • Geotermi-låneordning: Ordning der gør det muligt for et selskab at få tilbagebetalt en del af boreomkostningen, hvis en boring går galt: 61,5 mio. kr.
 • Samsø Energiakademi: Forsat udvikling af Samsø som fossil uafhængig ø: 7,5 mio. kr.

Udmøntningen træder i kraft den 1. januar 2016 og gælder frem til og med 2018. Dog er der for geotermi afsat penge frem til og med 2020.


Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ørsted vil investere 475 milliarder i vedvarende energi inden 2030
Tænketank om låst åben dør: Godt gået
Nye initiativer skal gøre elnettet klar til den grønne omstilling
Eaton leverer 100 anlæg til Islands største forsyningselskab
Stiesdal får styr på gnistdetektering og brandslukning i Danmarks største pyrolyseanlæg
Green Power Denmark om lukning af åben dør-projekter: Kæmpe svigt af regeringen
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156