23948sdkhjf

Når dronningen går på, går strømmen ned

Når hele landet går til bords juleaften samtidig, så kan det ses på elmålerne. Samme sted afsløres det også, hvornår dronningen roser eller revser nationen.
Juleaften er en ganske særlig aften i de fleste hjem, hvor alle i helt usædvanlig grad gør alting synkront.

Og når hele Danmark sætter sig til bordet på samme tid juleaften, så kan det ses i vores elforbrug- uanset om hovedretten er and, gås eller flæskesteg

- Juleaften er speciel for elsystemet. Der er ikke mange dage, hvor næsten alle på samme tid slukker ovnen, tager sovsen af komfuret, dæmper det elektriske lys og sætter sig til bordet, siger Johannes Dalegaard Guldbæk. Han er gruppeleder i Energinet.dk’s kontrolcenter for det danske højspændingsnet.

Elværkerne kalder det "kogespidsen" - tidspunktet hvor elmålerne afslører, at vi laver mad. Målerne viser, at elforbruget 24. december falder hurtigere og mere brat end normalt. Når de brune kartofler er færdige, og sovsen smagt til, skrues der svært ned for elforbruget.

Også nytårsaftens kogespids er speciel. Men af royale årsager. For her aflæses det tydeligt, når dronningen sætter brillerne på næsen.

- Nytårsaften er der jo også fuld gang i kogepladerne. Men her skruer vi ned på lavt blus, når dronningen holder nytårstale. Sovsen må ikke koge over, mens vi sidder og ser tv. Derfor er der et kort, markant dyk i elforbruget efter klokken 18. Et dyk der ikke ses andre aftener, siger Johannes Dalegaard Guldbæk.

Lige så snart dronningen har sagt "Gud Bevare Danmark", skrues der igen op for strømmen.

Til gengæld er der nytårsdag skruet seriøst ned. Ikke kun for antallet af hjerneceller, men også for de strømførende ledninger. Et usædvanligt lavt elforbrug afslører, at folk er meget, meget sene til at komme i omdrejninger.

Først hen ved 15-tiden begynder elmålerne så småt at afsløre en vis normalisering i indbyggernes tilstand.

Men ak, kræfterne ebber hastigt ud. Appetitten er lille, kogeøen holder fridag, mens vi kvæler cola, spiser rester eller stærk takeaway. Og så går vi tidligt i seng.

Til gengæld afliver Energi.dk myten om det enorme elforbrug fra de mange lyskæder i haver og gågaderne. Blandt andet fordi meget julebelysning i dag er led-lys med meget lavt elforbrug.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.8