23948sdkhjf

Cowi: Store varmepumper det mest energieffektive

- Hvis Danmark skal have reel værdi af den grønne strøm, skal der etableres store varmepumper, lyder det fra Cowi. Det økonomiske incitament er dog i øjeblikket ikke sådan at få øje på.
- En kWh time el kan omsættes til 3 – 6 kWh timer varme på de store varmepumper.

Derfor er varmepumperne en af de mest energieffektive måder at udnytte den grønne strøm på lige nu, lyder det fra Cowi, der i øjeblikket hjælper både Hofor og AffaldVarme Aahurs med at integrere de store varmepumper i fjernvarmenettet.

- I Danmark bruger vi langt mere varme end el, derfor giver det god mening at forsyningsselskaberne går foran i omstillingen til vedvarende energi. Varme-pumper i fjernvarmesystemet er en stor-skala løsning, som kan bidrage væsentligt til Danmarks mål om at blive uafhængig af gas og kul i år 2050 - og på sigt af biomasse, udtaler Torben Hermansen, afdelingschef for fjernvarmeafdelingen i Cowi.

Behov for styringsredskaber
I øjeblikket vil det være svært for de fleste forsyningsskaber at se økonomiske driftsmæssige fordele for forsyningsselskaberne i at etablere varmepumperne.

- Skal vi have flere forsyningsselskaber med til at integrere den grønne strøm i energisystemet, er der behov for flere demonstrationsprojekter og en ny afgifts-struktur, der sikrer, at det kan betale sig at anvende strømmen til varme, når der er meget af den, siger Torben Hermansen, som ærgrer sig over, at de store varmepumper ikke kom med på Finansloven i år.

Han byder dog energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholts åbning for muligheden om at få de store varmepumper ind under energispareindsatsen velkommen - som et skridt i den rigtige retning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109