23948sdkhjf

Københavns tegltage skal have integrerede solceller

Henning Larsen Architects og Gaia Solar leverer det bedste forslag i konkurrence om at designe solceller til hovedstadens røde tegltage.
Det er en særlig udfordring at få solceller og røde teglstage til at spille arkitektonisk sammen.

Derfor udskrev Kuben Management og Solar City Denmark en konkurrence med det formål at udvikle skalérbare løsninger til bygningsintegration af solceller på etageejendomme, der står foran en tagrenovering.

Konkurrencen har haft deltagelse af tre teams, bestående af et arkitektfirma og en solcelleleverandør, og tirsdag eftermiddag blev Henning Larsen Architects og Gaia Solar kåret som vinder.

- København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Her spiller solenergi også en vigtig rolle. Nu er vi klar med en løsning, der passer bedre til de røde tegltage, som vi har mange af i København, siger Morten Kabell (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Pilotprojekt skal bryde isen
Det er allerede besluttet, at vinderforslaget skal realiseres i Andelsboligforeningen A/B Landsdommergården i løbet af 2016.

Bebyggelsen ligger i Nordvest-kvarteret i København og står foran en større byfornyelsesrenovering Renoveringen omfatter blandt andet en tagudskiftning. Det er derfor oplagt at kæde renoveringen sammen med integration af solceller.

Hos Realdania håber programchef Lennie Clausen, at konkurrencen og pilotprojektet kan være med til at bane vejen for, at solcelleløsninger i højere grad vælges til, når ejendomme skal renoveres.

- I mange år har den store udfordring med solceller været, at der ikke er arbejdet målrettet for at gøre dem æstetisk velfungerende. Det har medvirket til, at solceller i mange tilfælde er blevet helt fravalgt, hvilket koster på den grønne dagsorden. I Realdania ser vi derfor også meget frem til realiseringen af vinderprojektet. Vi tror, det er den slags eksempler, der kan bryde isen for solcelleløsninger til en større del af byggeriet, siger Lennie Clausen.

Arbejder med hele tagfladen
For de tre teams bestod udfordringen i at skabe den bedst mulige balance mellem fire faktorer:

1) Arkitektonisk helhedsvirkning ved integration af solceller i tegltage, herunder detaljering, farver, refleksion og overgange mellem tag og solceller.

2) Effektivt ydende 30 kW solcelleanlæg, der eventuelt skal kunne udvides

3) God teknisk løsning, med lang levetid og let vedligeholdelse, i form af nem adgang og lange serviceintervaller

4) Pris

Offentliggørelsen af vinderen fandt sted ved et arrangement på Dansk Arkitektur Center, hvor fagdommerne begrundende dommerkomiteens afgørelse på følgende måde:

”Vi står over for et nyt kapitel nu, hvor vi skal i gang med at renovere Københavns 'arvesølv´, og det er vigtigt at diskutere, hvordan man skal tackle den udfordring. Det gør de tre forslag på hver sin eksperimentelle og indsigtsfulde måde.

Vi har udpeget forslaget fra Henning Larsen Architects og Gaia Solar som vinder af konkurrencen, fordi det på sympatisk vis ’mimer’ det eksisterende tegltag og foreslår en tegllægning af solceller, der skaber en ensartet materielsammensætning. Vi lægger stor vægt på, at forslaget arbejder med hele tagfladen. Det er efter vores mening det eneste æstetisk forsvarlige at gøre.

Vi vil gerne være med til at udbrede solceller i København, men vi skal også passe på byens egenart og er glade for, at vinderforslaget giver bud på løsninger, som løser begge udfordringer på en skalerbar og fleksibel måde.”

Foruden Henning Larsen Architects og Gaia Solar havde konkurrencen deltagelse af Svendborg Architects og Solar Elements samt Kant Arkitekter og Komproment.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093