23948sdkhjf

Overskudsvarmen i Vejen tager prisen

Agri-Norcold og Vejen Varmeværk får Årets Miljøpris 2015 i skøn forening.
Greenet har siden starten i 1998 uddelt en miljøpris. Modtageren er altid en lokal virksomhed, der har vist vilje til at yde en særlig bæredygtig samfundsindsats – og i år uddeles prisen på baggrund af masser af genbrug og alternative ideer til energibesparelser.

Overskudsvarme i Vejen
For første gang nogensinde deles Årets Miljøpris af to virksomheder, nemlig Vejen Varmeværk og Agri-Norcold A/S. De to har indgået et samarbejde, kaldet Grøn Industrisymbiose, omkring omdannelse af spildvarme til fjernvarme, som er blevet sat i drift i år.

Området er svært at manøvrere i, da det kræver samarbejde og er udfordret af afgifter på varmeforsyningsområdet. Alligevel har de taget udfordringen op og er gået forrest.

Agri-Norcold og Vejen Varmeværk har igennem et par år arbejdet på at udnytte overskuds-varmen fra køleanlæggene på Agri-Norcold, da Agri-Norcold allerede i 2008/09 identificerede overskudsvarmeprojektet. Teknisk og afgiftsmæssigt var det svært at finde en rentabel løsning, men sammen med Vejen Varmeværk lykkedes det at finde en løsning, hvor en del af spildvarmen bliver udskilt og leveret til varmeværket, der kan udnytte varmen i fjernvarmenettet.

Projektet omfatter etablering af en 570 m transmissionsledning fra Agri-Norcold til det nærmeste fjernvarmenet og udnyttelse af 10.000 MWh overskudsvarme om året, hvilket svarer til ca. 500 ejendommes årlige varmeforbrug. Den forventede besparelse på varmeproduktionen betyder, at varmeprisen over 20 år vil kunne nedsættes med ca. 17 kr./MWh. Samtidig er der sket en væsentlig reduktion af CO2-udslippet. Projektet vil desuden stå model for yderligere projekter på andre af Agri-Norcolds frysehuse.

De to virksomheder er heller ikke blege for at dele ud af erfaringerne, senest over for Er-hvervsstyrelsens landsdækkende taskforce for Grønne Industrielle symbioser og over for Vejen Kommunes miljøafdeling, og derfor kan symbiosen være med til at motivere flere virksomheder og varmeværker til at arbejde med overskudsvarmeprojekter. Og så bliver det endnu større miljøeffekter end de umiddelbart opnåede.

Miljødiplomer til virksomheder
Greenet har i samme ombæring uddelt miljødiplomer til en række virksomheder, som har udarbejdet en miljø- og/eller arbejdsmiljøredegørelse, der kortlægger virksomhedens miljø- og/eller arbejdsmiljøpåvirkninger og opstiller mål og handlingsplaner til gavn for miljøet og medarbejderne.

I år modtog følgende virksomheder miljø-diplomet:
  • Esbjerg Havn, arbejdsmiljø
  • Esbjerg Kommune Affald
  • Sport & Eventpark Esbjerg
  • Ocean Team Scandinavia A/S
  • Tanaco A/S
  • SB Pork A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079